Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto jabłkowo-marchewkowe
Do miski wbij jajko, dodaj 3 żółtka, wsyp cukier z kubka i zmiksuj na gładko z olejem. Przesiej do naczynia mąkę z cynamonem, proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Wymieszaj, a kiedy powstanie jednolita masa, połącz z tartymi jabłkami i marchewką.
Wyjmij białka z lodówki i ubij je na sztywno, dodając pod koniec 4 łyżeczki cukru.
Na przygotowaną wcześniej tortownicę (wyłożoną papierem do pieczenia albo wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą) wylej ciasto, rozprowadź na nim pianę i ułóż na niej plasterki jabłek – powinny nachodzić na siebie. Jabłka jeszcze można oprószyć z wierzchu cynamonem.
Piecz przez 80 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (lub do suchego patyczka).