Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto jabłkowo- żurawinowe

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryna 100 g
mąka pszenna 1,5 szklanki
cukier 0,5 szklanki
żółtko jajek 3
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
jabłka 750 g
żurawina 150 g

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto jabłkowo- żurawinowe

Z margaryny, mąki, cukru, żółtek, proszku do pieczenia zagnieść ciasto i wstawić do lodówki. Międzyczasie obrać jabłka pokroić na nieduże kawałeczki przełożyć do np naczynia żaroodpornego i prużyć w piekarniku ok. 1h. Ciasto wyłożyć na blaszkę i upiec. Międzyczasie zrobić ciasto biszkoptowe:

3 jajka,
3/4 szklanki mąki,
0,5 szklanki cukru,
1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Ubić białka z cukrem, dodać stopniowo żółtka i mąkę z mieszaną z proszkiem do pieczenia.
Na upieczony gorący spód wyłożyć jabłka, posypać żurawiną. Na wierzch wylać ciasto biszkoptowe i piec ok 30 min.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Patrycja33 11.08.2016 10:01
ciekawy przepis:-)
Kejti 11.03.2014 23:05
Super ciacho :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak