Ciasto jabłkowo śmietankowe

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajko

    4
  • gęstej śmietany 18%

    5 łyżka
  • cukru

    1 szk
  • cukru waniliowego

    16 g
  • proszku do pieczenia

    2,5 łyżeczka
  • mąki

    2,5 szk
  • średnich jabłek

    5
  • mąki

    1 łyżka
  • cukru trzcinowego

    2 łyżka
  • grubego cukru brązowego

    3 łyżka
  • olej

    1/2 szk
  • cukier puder

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Ciasto jabłkowo śmietankowe foto
Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia przez sito. Umyte jajka wybić do miski, dodać cukier i cukier waniliowy i ubić na puszystą masę. Dalej ubijając ale już na mniejszych obrotach dodawać po jednej łyżce śmietany. Następnie gdy połączymy masę jajeczną ze śmietaną wlewać pomału olej i miksować. Potem dodawać mąkę niewielkimi ilościami i wymieszać na gładka masę. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 23 x 33 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Jabłka obrać i pokroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne i poprzecinać cząstki jabłek na cieńsze paski.
Krok 2 - Ciasto jabłkowo śmietankowe foto
Wrzucić jabłka do miski, dodać cukier trzcinowy i mąkę i wymieszać owoce. Oprószone jabłka ułożyć dowolnie na ciasto a następnie posypać brązowym cukrem. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 35-40 minut w zależności od piekarnika.
Krok 3 - Ciasto jabłkowo śmietankowe foto
Po upieczeniu i przestudzeniu ciasto posypać cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Katarzyna/kate1980 05.04.2013 22:08
świetnie wygląda
wiola333 05.04.2013 09:36
bardzo smaczny przepis
bogusia19 05.04.2013 09:25
ładnie wygląda!!!!!!
dodi 05.04.2013 09:16
same pyszności od rana

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat