Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto jabłkowo-gruszkowe

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO

mąka 2 szklanki
margaryna 3/4 kostki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
jajko 2 sztuki
cukier 2 łyżki

POSYPKA

mąka 1 szklanka
cukier 1 szklanka
margaryna 1/2 kostki

DODATKOWO

jabłka 1/2 kg
gruszki 1/2 kg
galaretka cytrynowa 2 opakowania
cukier 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto jabłkowo-gruszkowe

Kroki postępowania

1
Obieramy jabłka i gruszki, trzemy na tarce o grubych oczkach i wkładamy do garnka, wsypujemy cukier oraz suche galaretki, chwilę smażymy. Lekko studzimy.
Krok 1 - Ciasto jabłkowo-gruszkowe foto
2
CIASTO: Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy margarynę, cukier oraz jajka.
Krok 2 - Ciasto jabłkowo-gruszkowe foto
3
Wyrabiamy ciasto.
Krok 3 - Ciasto jabłkowo-gruszkowe foto
4
Przekładamy go na brytfannę. Można posypać bułką tartą.
Krok 4 - Ciasto jabłkowo-gruszkowe foto
5
Na ciasto wykładamy przygotowaną masę owocową.
Krok 5 - Ciasto jabłkowo-gruszkowe foto
6
POSYPKA: Do miski dajemy miękką margarynę zasypujemy cukrem oraz mąką, delikatnie wyrabiamy palcami, aby była niezbyt mokra, w razie potrzeby można dodać mąki. Rozdrobnioną lub startą na tarce o grubych oczkach posypkę dajemy na owoce i wkładamy do piekarnika na 45-50 min w 180 st.
Krok 6 - Ciasto jabłkowo-gruszkowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Hrabina w kuchni 23.06.2015 22:01
Pyszności!
irenka 23.06.2015 20:38
ale przepyszne ciacho
Mama niejadka 23.06.2015 19:12
Super domowe ciasto
gosia561 23.06.2015 18:52
takie prawdziwe domowe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak