Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto jabłkowo - chałwowe Zewy

3.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt

jajko 5 szt
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
mąka ziemniaczana 1 łyżka
mąka tortowa 4 łyżki
cukier 4 łyżki
cukier waniliowy 1 łyżka

masa jabłkowa

jabłka 4 szt
woda 1 szk
galaretka cytrynowa 1 op

masa chałwowa

mleko 350 ml
chałwa 75 g z pistacjami
budyń śmietankowy 1 op
masło 150 g
cukier 2 łyżki

lukier

cukier puder 6 łyżek
śmietana 18 proc 3 łyżki
barwnik spożywczy do ciast 1 szczypta żółty

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto jabłkowo - chałwowe Zewy


Biszkopt :
Białka ubić z obydwoma cukrami.
Następnie dodawać po jednym żółtku i połączyć z pianą.
Porcjami dodawać do masy jajecznej obie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i mieszać rózgą.
Ciasto wyłożyć do formy o wymiarach 29 x 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Biszkopt piec 40 minut w piekarniku nagrzanym do 150 stopni.
Upieczony wystudzić i przekroić na dwa placki.

Masa jabłkowa :
Umyte jabłka obrać i pokroić w kostkę.
Wrzucić do szerokiego rondla, wlać wodę i dusić do miękkości.
Gdy będą miękkie wyłączyć ogień, wsypać galaretkę i dobrze wymieszać.
Odstawić do lekkiego stężenia.

Masa chałwowa :
2/3 mleka zagotować.
W reszcie wymieszać budyń i jeśli lubimy masy słodkie dodać trochę cukru.
Gdy mleko się zagotuje wlać mieszankę i energicznie mieszając gotować do zgęstnienia.
Gotowy budyń dokładnie zakryć najlepiej folią spożywczą i wystudzić.
Gdy wystygnie do miski wrzucić masło, dodać pokrojoną w kostkę chałwę i utrzeć.
Potem porcjami dodawać budyń i zmiksować na masę.

Lukier :
Cukier i śmietankę dobrze wymieszać.
Częścią białego lukru będzie polane ciasto a potem należy dodać do reszty lukru barwnik, wymieszać i polać na zastygłym białym lukrze.

Przełożenie :
Do blaszki włożyć papier z pieczenia biszkopta.
Na dnie położyć pierwszy placek, nasączyć dowolnym płynem ( może być woda z sokiem z cytryny ).
Wyłożyć tężejącą masę jablkową, wstawić ciasto do lodówki na 15 minut.
Potem wyłożyć na masie jablkowej masę chałwową , wyrównać powierzchnię i przykryć drugim biszkoptem.
Ciasto polać białym lukrem, wstawić na 15 minut do lodówki a potem dekoracyjnie polać lukrem żółtym.
Ciasto wstawić do lodówki na godzinę.
Przed podanie kroić w kostkę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Edith85 25.03.2016 19:02
fajne połaczenie smaków, na pewno wypróbuję
dodi 25.03.2016 18:19
apetycznie wyglada
mysza75 25.03.2016 13:44
pyszne ciasto zjadłabym oj zjadła
Ola1984 25.03.2016 09:21
Mniam, bardzo słoneczne i zapewne pyszne ciacho :)
Renata9 25.03.2016 08:57
Bardzo smaczne ciacho :-)
ZEWA 25.03.2016 08:24
Dziękuję. A co do chałwy to można użyć innego smaku.
Mama niejadka 24.03.2016 21:32
Pyszne ciasto
halina17 24.03.2016 20:49
Apetycznie wygląda ciasto.
agnieszka214 24.03.2016 20:30
Bardzo lubię ciasta mniam
Renataj 24.03.2016 20:30
Ciekawy pomysł - połączenie jabłek ze smakiem chałwy - z pewnością wypróbuję:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak