Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto jabłkowo - chałwowe Zewy
Biszkopt :
Białka ubić z obydwoma cukrami.
Następnie dodawać po jednym żółtku i połączyć z pianą.
Porcjami dodawać do masy jajecznej obie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i mieszać rózgą.
Ciasto wyłożyć do formy o wymiarach 29 x 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Biszkopt piec 40 minut w piekarniku nagrzanym do 150 stopni.
Upieczony wystudzić i przekroić na dwa placki.
Masa jabłkowa :
Umyte jabłka obrać i pokroić w kostkę.
Wrzucić do szerokiego rondla, wlać wodę i dusić do miękkości.
Gdy będą miękkie wyłączyć ogień, wsypać galaretkę i dobrze wymieszać.
Odstawić do lekkiego stężenia.
Masa chałwowa :
2/3 mleka zagotować.
W reszcie wymieszać budyń i jeśli lubimy masy słodkie dodać trochę cukru.
Gdy mleko się zagotuje wlać mieszankę i energicznie mieszając gotować do zgęstnienia.
Gotowy budyń dokładnie zakryć najlepiej folią spożywczą i wystudzić.
Gdy wystygnie do miski wrzucić masło, dodać pokrojoną w kostkę chałwę i utrzeć.
Potem porcjami dodawać budyń i zmiksować na masę.
Lukier :
Cukier i śmietankę dobrze wymieszać.
Częścią białego lukru będzie polane ciasto a potem należy dodać do reszty lukru barwnik, wymieszać i polać na zastygłym białym lukrze.
Przełożenie :
Do blaszki włożyć papier z pieczenia biszkopta.
Na dnie położyć pierwszy placek, nasączyć dowolnym płynem ( może być woda z sokiem z cytryny ).
Wyłożyć tężejącą masę jablkową, wstawić ciasto do lodówki na 15 minut.
Potem wyłożyć na masie jablkowej masę chałwową , wyrównać powierzchnię i przykryć drugim biszkoptem.
Ciasto polać białym lukrem, wstawić na 15 minut do lodówki a potem dekoracyjnie polać lukrem żółtym.
Ciasto wstawić do lodówki na godzinę.
Przed podanie kroić w kostkę.