Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto jabłkowe z orzechami

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
jajko 1 szt
żółtko jajek 1 szt
cukier trzcinowy 1/2 szklanki
mąka pszenna 1 i 2/3 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
olej słonecznikowy 1/2 szklanki
Nadzienie:
cukier dark muscavado 1/2 szklanki
masło stopione 2 łyżki
Cynamon mielony Prymat 2 łyżeczki
żurawina
jagody goji 2 suszone
mus jabłkowy 1 o smaku dyni
orzechy włoskie 1 szklanka
Soda oczyszczona Prymat 1/2 łyżeczki
jabłka 2 średnie

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto jabłkowe z orzechami

Kroki postępowania

1
Pokrojone orzechy włoskie uprażyć na suchej patelni, ostudzić. Wymieszać z cukrem i stopionym masłem.
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę i wymieszać z cynamonem.
Krok 1 - Ciasto jabłkowe z orzechami foto
2
Jajko, żółtka, cukier, olej i mus dokładnie wymieszać. Dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Wymieszać.

MUS - zawsze mam parę słoiczków przygotowanych wg przepisu:
Jednakową ilość jabłek i dyni dusić do miękkości (można podlać odrobiną wody, aby się nie przypaliły), zmiksować blenderem, dodać cukru do smaku, gorące włożyć do słoików, zakręcić i obrócić do góry dnem do ostudzenia.
Krok 2 - Ciasto jabłkowe z orzechami foto
3
Foremkę keksówkę natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia. Do foremki wyłożyć połowę ciasta, na nie równo rozłożyć jabłka, następnie połowę orzechów i wszystko równomiernie posypać żurawiną i jagodami goji. Wyłożyć resztę ciasta i posypać wszystko pozostałymi orzechami.
Krok 3 - Ciasto jabłkowe z orzechami foto
4
Ciasto wstawić do nagrzanego do 170 st piekarnika i piec ok 40 min (do suchego patyczka). Z formy wyjąć, gdy przestygnie.
Krok 4 - Ciasto jabłkowe z orzechami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

plocia 23.12.2013 23:16
W sam raz do kawusi
Bernadeta1 23.01.2013 14:29
ciasto rewelacyjne
Kulinarna Ja 28.11.2012 11:00
ale bym zjadła!
Renata22 26.11.2012 17:35
Dziś nastał dzień próbowania ciasta pani Beaty!COŚ PYSZNEGO! Gorąco polecam! Ja bym je nazwała "Jabłkowa rapsodia". Na pewno upiekę! Dziękuje za przepis i przywieziony kawałek ciacha!;)
monisia1977 25.11.2012 07:58
dobre
Renata22 25.11.2012 00:18
Ale pyszności w tym placuszku! Same dobrości! ;)
BeataJ 24.11.2012 21:57
Tak
Henryka2 24.11.2012 21:46
Wygląda bardzo apetycznie. Czy cukier trzcinowy można zastąpić zwykłym?
artur7 24.11.2012 21:34
ale placek fajny
IwonaKa 24.11.2012 21:06
pycha
Justyna87 24.11.2012 20:59
fajne
V_kuchareczka 24.11.2012 20:57
pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak