Ciasto jabłkowe z makiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

gniazd

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

gniazda

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    20 dag
  • mak

    20 dag
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • cukier puder

    20 dag
  • masło

    5 dag
  • jajko

    4 szt
  • jabłka

    40 dag
  • mleko

    200 ml
  • tłuszcz do formy

  • polewa czekoladowa

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Żółtka oddzielić od białek. Miękkie masło utrzeć z cukrem i żółtkami.
Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych otworach. Jabłka połączyć z masą maślano – jajeczną i wymieszać łyżką.
Przesianą mąkę z proszkiem dodać do masy, wsypać mak i mleko, dobrze wymieszać, na końcu dodać ubitą pianę z białek.
Całość delikatnie przemieszać i przełożyć ciasto do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tarta bułką formy keksowej.
Piec 45 minut w 160stC. Przestudzone ciasto polać polewą.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Edita 26.02.2017 08:46
fajne ciasto
agnieszka214 25.02.2017 14:55
Smaczne ciasto
Motorek 25.02.2017 08:51
smaczne ciasto
w mojej kuchni 22.02.2017 11:12
mak i jabłko dobre połączenie
mirosława4 22.02.2017 09:43
apetyczne ciasto
Stenka 22.02.2017 08:53
smaczne ciasto
Franciszek 22.02.2017 00:30
Pyszne do kawy
Patrycja33 22.02.2017 00:15
pyyyszne ciacho:)
magdow 21.02.2017 23:07
smakowity przepis ;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat