Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto jabłkowe z makiem

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 20 dag
mak 20 dag
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
cukier puder 20 dag
masło 5 dag
jajko 4 szt
jabłka 40 dag
mleko 200 ml
tłuszcz do formy
polewa czekoladowa

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto jabłkowe z makiem

Żółtka oddzielić od białek. Miękkie masło utrzeć z cukrem i żółtkami.
Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych otworach. Jabłka połączyć z masą maślano – jajeczną i wymieszać łyżką.
Przesianą mąkę z proszkiem dodać do masy, wsypać mak i mleko, dobrze wymieszać, na końcu dodać ubitą pianę z białek.
Całość delikatnie przemieszać i przełożyć ciasto do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tarta bułką formy keksowej.
Piec 45 minut w 160stC. Przestudzone ciasto polać polewą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Edita 26.02.2017 08:46
fajne ciasto
agnieszka214 25.02.2017 14:55
Smaczne ciasto
Motorek 25.02.2017 08:51
smaczne ciasto
w mojej kuchni 22.02.2017 11:12
mak i jabłko dobre połączenie
mirosława4 22.02.2017 09:43
apetyczne ciasto
Stenka 22.02.2017 08:53
smaczne ciasto
Franciszek 22.02.2017 00:30
Pyszne do kawy
Patrycja33 22.02.2017 00:15
pyyyszne ciacho:)
magdow 21.02.2017 23:07
smakowity przepis ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak