ciasto jabłkowe z bakaliami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cukier

    18 dag
  • mąka pszenna

    30 dag
  • jajka

    3 sztuki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • soda oczyszczona

    1 łyżeczka
  • kakao

    3 łyżki
  • sól

    1 szczypta
  • jabłka

    80 dag
  • rodzynki

    2 łyżeczki
  • orzechy włoskie

    2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Jabłka( najlepiej słodkie) należy umyć, obrać, wydrążyć z nich gniazda nasienne. Jabłka pokroić w kostkę i wymieszać z połową cukru. Żółtka oddzielić od białek i utrzeć je z pozostałym cukrem, wymieszać z białkami, następnie dodać sztywną pianę z białek ubitych ze szczyptą soli. Wsypać mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sodę, kakao i bakalie. Ciasto delikatnie wymieszać. Przelać do blaszki i piec prze 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Wafelek2601 10.07.2013 10:22
pycha ciasto
IKrakowianka 01.05.2013 21:19
super ciasto
Katarzyna/kate1980 25.05.2012 21:37
bardzo fajny przepis
Barbara55 20.11.2011 14:42
lubię
kielcok1 11.10.2011 17:56
smaczne
rakow2 01.04.2011 16:40
dobre ciasto nie jest złe
Mirka-Ludomila 01.04.2011 07:57
smaczne
nikusonka 10.02.2011 20:58
pycha
agata1722 21.12.2010 18:48
dobry przepis
anja3107 24.09.2010 18:14
pyszne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat