Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto herbaciane

3.0
(16)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryna 12,5 dag
mango 1 sztuka
herbata 1 torebka
rum 30 ml
woda 100 ml
jaja 2 sztuki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
cukier 1 szklanka
mąka 2,5 szklanki
sok z cytryny 3 łyżeczki
rodzynki 10 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto herbaciane

Kroki postępowania

1
Mango kroimy pozbawiamy pestki i obieramy. Miąższ miksujemy przy użyciu blendera. Torebkę herbaty zalewamy wrzątkiem, następnie dodajemy rum i wsypujemy rodzynki. Odstawiamy na 30 minut. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Całe jajka ubijam z cukrem na puszystą masę. Gdy masa będzie gładka dodaję miękką margarynę. Może być lekko stopiona. Następnie dodajemy mąkę i miąższ z mango.
Krok 1 - Ciasto herbaciane foto
2
Po czym dodajemy połowę herbaty sok z cytryny. Rodzynki obsypujemy odrobiną mąki i wsypujemy je do ciasta mieszając.
Krok 2 - Ciasto herbaciane foto
3
Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez około 50 minut w temp. 180 stopni. Używamy wąskiej, długiej blaszki. Pomysł zaczerpnięty od Kasi z Akademii. Zmodyfikowany przeze mnie.
Krok 3 - Ciasto herbaciane foto
4
Smacznego :)
Krok 4 - Ciasto herbaciane foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Seba 07.03.2014 07:49
bardzo dobre
Motorek 20.11.2013 09:28
fajny przepis
Wafelek2601 14.11.2013 11:51
W sam raz do kawki
IKrakowianka 06.11.2013 19:36
świetny pomysł
Iwusia 06.05.2013 23:42
robiłam podobnie ciasto i muszę powiedzieć, że jest bardzo dobre
kala9287 04.03.2013 15:49
bardzo dobre

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak