Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto grzybki na leśnym mchu

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

szpinak

szpinak mrożony 450 gr
jajko 3 szt
cukier 3/4 szkl
olej 1 szkl
proszek do pieczenia 2,5 łyżeczki

masa smietankowa

śmietana 30% 400 ml
cukier puder 2 łyżki
śmietan fix 2 pacz
serek homogenizowany 2 szt
Żelatyna wieprzowa Prymat 3 łyżeczki
gorąca woda
jagody

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto grzybki na leśnym mchu

1.
Szpinak rozmrozić odcisnąć z nadmiaru wody,Cukier z jajkami miksujemy do całkowitego rozpuszczenia sie cukru,dodajemy powoli olej,nie przerywając miksowania dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia,dokładnie mieszamy,na koniec dodajemy odciśnięty szpinak delikatnie mieszamy .Tak przygotowane ciasto wlewamy do tortownicy o średnicy 26 cm.wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około jednej godziny w temperaturze 180 stopni.Po upieczeniu ciasto studzimy i wyjmujemy z tortownicy.
2.
Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem dodając pod koniec ubijania śmietan fixy. Serki łączymy z rozpuszczoną przestudzoną żelatyną i delikatnie łączymy z ubitą śmietaną.
3.
Z ciasta odcinamy około 2 cm wierzch który rozdrabniamy na okruszki które dają nam wierzch czyli mech.Ciasto wkładamy z powrotem do tortownicy na ciasto nakładamy masę śmietanową z serkiem ,górę obsypujemy obficie okruchami ,lekko dociskając,dekorujemy grzybkami i jagodami. Wkładamy do lodówki na kilka godzin.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 26.01.2017 00:23
Jak możesz, to dodaj proszę foto.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak