Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto grylażowe

3.0
(17)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Ciasto biszkoptowe

mąka pszenna 20 dag
cukier kryształ 10 dag
jajko 5 szt
żółtko jajek 3 szt
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Ciasto waflowe

białko 8 szt
cukier kryształ 20 dag
orzechy włoskie 30 dag
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
wafle tortowe 2 szt

Masa

masło 1,5 szt
kakao 2 łyżki
woda 1/4 szklanki
cukier kryształ 15 dag

Ponadto

powidła śliwkowe 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto grylażowe

Kroki postępowania

1
Ciasto biszkoptowe. Białka oddzielić od żółtek. Ubić białka z cukrem i do ubitych białek powoli dodawać żółtka. Następnie wsypać porcjami przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i łyżką delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na blaszkę i piec temp. 180 stopni ok 25 min. Po upieczeniu ostudzić i przekroić na pół.
Ciasto waflowe. Wafle rozłożyć na dwóch blaszkach. Następnie ubić białka z cukrem na sztywną pianę. Do ubitych białek wsypać pokrojone drobno orzechy włoskie i wylać równomiernie na wyłożone wafle w dwóch blaszkach. Piec w 180 stopniach ok. 25 min.
Krok 1 - Ciasto grylażowe foto
2
Ciasto biszkoptowe posmarować drugą połową masy i przykryć drugim ciastem waflowym. Całość schłodzić.
Polewa do masy. Wodę, cukier, kakao roztrzepać i zagotować. Ostudzić.
Krok 2 - Ciasto grylażowe foto
3
Masło utrzeć i do utartego dodawać małymi porcjami polewę z wody cukru i kakao cały czas ucierając
Krok 3 - Ciasto grylażowe foto
4
Pierwsze ciasto waflowe posmarować połową masy i przykryć połową ciasta biszkoptowego. Biszkopt posmarować powidłem śliwkowym i przykryć drugą połową biszkopta.
Krok 4 - Ciasto grylażowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 06.11.2015 14:31
wspaniale wygląda i pewnie tak też smakuje
Bernadeta1 19.10.2015 10:03
wygląda bardzo smacznie
ben-ka 19.10.2015 09:48
Też chętnie bym zjadła taką porządną porcję:)
Wacław 16.10.2015 09:32
fajny pomysł na deser :-)
Poison1988 16.10.2015 08:12
aż ślinka cieknie :)
anemon 15.10.2015 22:37
Bardzo podoba mi się Twój pomysł.
ania2610 15.10.2015 12:51
nie jadłam jeszcze takiego ciasta, a wygląda kusząco!
mysza75 15.10.2015 10:27
jakie to fajne i dobre coś dla mnie
Franciszek 15.10.2015 00:46
dobre do kawy
misia53 14.10.2015 22:08
Pomysł ciekawy , wyglada bardzo fajnie
eliza135 14.10.2015 19:34
fajny pomysł i ciekawy
MAR3STA 14.10.2015 19:30
Jest pyszne polecam!
cukiereczek 14.10.2015 19:24
Takie ciasto to ja chętnie zjem
Ola1young 14.10.2015 19:23
fajne ciacho
halina17 14.10.2015 19:17
Dobre ciasto :)
Kuchenka 14.10.2015 18:53
bardzo ciekawe ciacho

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak