Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto gruszkowo - rabarbarowe

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto kruche

mąka tortowa 2 szklanki
cukier trzcinowy 1/2 szklanki
masło 200 g
żółtko jajek 5 sztuk
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Piana

białko 5 sztuk
sól szczypta
galaretka gruszkowa 1 opakowanie
cukier puder 4 łyżki

Owoce

rabarbar 8 łodyg
gruszki świeże 2 sztuki
cukier trzcinowy 2 łyżki do rabarbaru

Posypka

cukier puder wg uznania

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto gruszkowo - rabarbarowe

Kroki postępowania

1
Obrać rabarbar, pokroić na mniejsze części i zasypać cukrem. Odstawić aż rabarbar puści sok.
Krok 1 - Ciasto gruszkowo - rabarbarowe foto
2
Wsypać do miski mąkę tortową, cukier trzcinowy, wbić żółtka, wsypać proszek do pieczenia oraz chłodne masło pokroić na części.
Krok 2 - Ciasto gruszkowo - rabarbarowe foto
3
Ciasto kruche wyrobić na jednolitą masę i schłodzić w lodówce.
Krok 3 - Ciasto gruszkowo - rabarbarowe foto
4
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, a na to rozłożyć 2/3 ciasta.
Krok 4 - Ciasto gruszkowo - rabarbarowe foto
5
Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i podpiec spód przez 15 - 20 minut.
Krok 5 - Ciasto gruszkowo - rabarbarowe foto
6
Ubić pianę na sztywno ze szczyptą soli. Do ubitej piany wsypać galaretkę gruszkową i zmiksować.
Krok 6 - Ciasto gruszkowo - rabarbarowe foto
7
Do ubitej piany wsypać cukier puder i znowu zmiksować.
Krok 7 - Ciasto gruszkowo - rabarbarowe foto
8
Do piany dodać odsączony rabarbar, wymieszać.
Krok 8 - Ciasto gruszkowo - rabarbarowe foto
9
Dodać pokrojone w kostkę świeże gruszki i znowu wymieszać łopatką.
Krok 9 - Ciasto gruszkowo - rabarbarowe foto
10
Masę przełożyć na podpieczony spód ciasta.
Krok 10 - Ciasto gruszkowo - rabarbarowe foto
11
Wierzch ciasta posypać resztą ciasta kruchego.
Krok 11 - Ciasto gruszkowo - rabarbarowe foto
12
Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i piec przez 45 minut do zrumienienia.
Krok 12 - Ciasto gruszkowo - rabarbarowe foto
13
Upieczone ciasto wystudzić.
Krok 13 - Ciasto gruszkowo - rabarbarowe foto
14
Chłodne ciasto posypać cukrem pudrem.
Krok 14 - Ciasto gruszkowo - rabarbarowe foto
15
Smacznego !
Krok 15 - Ciasto gruszkowo - rabarbarowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jagódka77 07.06.2016 12:09
wspaniale wygląda
Ela15 26.05.2016 06:44
pyszne ciasto, aż się rozmarzyłam
adelajda 22.05.2016 15:14
dobre ciacho
Róża1 03.05.2016 11:30
ciekawy przepis :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak