Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto gruszkowe z chilli

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto kruche
mąka pszenna 1 szklanka
masło 1/4 kostki
cukier 2 łyżki
ciasto na spód
mąka pszenna 0,5 szklanki
mąka kukurydziana 0,5 szklanki
mąka ziemniaczana 1 łyżka
masło 1/3 kostki
jajko 1 sztuka
cukier 0,5 szklanki
likier orzechowy 2 kieliszki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
chilli w płatkach odrobina do smaku
kakao 2 łyżki
WYPEŁNIENIE
gruszki 5 średnich twarde
żurawina 1 łyżka suszonej
Cynamon mielony Prymat 1 niecała łyżeczka
cukier puder 3 łyżki
galaretka gruszkowa 0,5 opakowania
DODATKOWO:
galaretka cytrynowa 1 opakowanie

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto gruszkowe z chilli

1. CIASTO KRUCHE:
W robocie kuchennym wymieszaj wszystkie składniki przeznaczone na ciasto kruche, można dodać trochę soli. Blaszkę na tartę posmarować masłem i wyłożyć na nie ciasto, podociskać pięścią i wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na 10min. Po tym czasie wyciągnąć ciasto, przestydzić i wyciągnąć z blaszki na talerzyk, można połamać na mniejsze kawałki.

2. CIASTO NA SPÓD:
W robocie kuchennym wymieszać wszystkie składniki na ciasto na spód i wyłożyć na tą samą blaszkę co było robione ciasto kruche, również wysmarować masłem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 25min.

3. WYPEŁNIENIE:
Do kubka wsypać pół opakowania galaretki i zalać wrzątkiem (tak do 3/4 kubka). Odstawić do przestygnięcia, następnie wstawić do lodówki ale uważać by nie stężała do końca. Od razu można zrobić galaretkę cytrynową wg przepisu na opakowaniu i też wstawić do lodówki ale uważać by nie stężała do końca.
Gruszki zetrzeć na grubych oczkach, dodać cukier puder, cynamon i żurawinę, wymieszać razem, następnie dodać galaretkę gruszkową.

4. SKŁADANIE:
NA ciasto na spód wyłożyć gruszki, na gruszkach poukładać kawałki ciasta kruchego (z reszty która zostanie można zrobić inny deserek albo schrupać jak ciasteczka do kawy :). Na wierzch wylać tężejącą galaretkę cytrynową. Wstawić do lodówki na co najmniej dwie godzinki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Stenka 14.02.2013 08:01
ciekawa jestem smaku
pierniczkowo 06.02.2013 11:59
gruszki, żurawina, chili i likier, takiego połączenia smaków jeszcze nie próbowałam:)
Beatris 28.01.2013 16:04
Ciekawe połączenie. Jestem ciekawa smaku.
monisia1977 28.01.2013 15:04
może być niezłe z tym chilli
aisoglam 28.01.2013 14:22
Świetny, oryginalny przepis :)
Gracer 28.01.2013 13:50
wygląda super a pewnie jeszcze lepiej smakuje
Noruas 28.01.2013 13:34
ciekawe, takiej kombinacji smaków jeszcze nie jadłam. Jestem bardzo ciekawa jak smakuje :)
ONY_za_kare 28.01.2013 13:29
mysi być bardzo pyszne. świetnie się prezentuje
nogawkuchni 28.01.2013 13:18
Bardzo oryginalny, ciekawy przepis, pysznie się prezentuje i na pewno jest niesamowite w smaku, wygląda po przepisie, że jest dość pracochłonne, ale patrząc na składniki z jakich jest przygotowane i to jak ciasto wygląda jestem przekonana, że warto nad nim popracować, bardzo kuszące.
kokoszka
kokoszka 28.01.2013 13:10
pycha
Monika58 28.01.2013 13:05
fajny przepis i pomysł z dodaniem chilli

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak