Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto gruszkowe z bitą śmietaną

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt

jajko 5 sztuk
mąka ziemniaczana 1 szklanka
cukier 1 szklanka
kakao 1 łyżka
proszek do pieczenia 2 płaskie łyżeczki

MASA

gruszki 5 sztuk
margaryna 35 gram
galaretka agrestowa 1
galaretka cytrynowa 1

Bita śmietana

śmietana kremówka 400 ml
cukier puder 2 łyżki
fix do śmietany 2 opakowania
czekolada mleczna kawałek

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto gruszkowe z bitą śmietaną

Kroki postępowania

1
Białka oddzielamy od żółtek i białka ubijamy na sztywną pianę.
Krok 1 - Ciasto gruszkowe z bitą śmietaną foto
2
Do piany wsypujemy cukier i dodajemy żółtka, po czym dalej miksujemy, aż piana będzie puszysta.
Krok 2 - Ciasto gruszkowe z bitą śmietaną foto
3
Wsypujemy mąkę ziemniaczaną, kakao i proszek do pieczenia. Mieszamy dokładnie łyżką.
Krok 3 - Ciasto gruszkowe z bitą śmietaną foto
4
Gotową masę wylewamy na natłuszczoną i posypaną bułką tartą blachę. Pieczemy ok. 25 minut w temp. 180 stopni. Studzimy.
Krok 4 - Ciasto gruszkowe z bitą śmietaną foto
5
Zimny biszkopt przekrawamy na dwie części.
Krok 5 - Ciasto gruszkowe z bitą śmietaną foto
6
Gruszki obieramy, kroimy na kawałki i smażymy z margaryną ok. 30 minut.
Krok 6 - Ciasto gruszkowe z bitą śmietaną foto
7
Po tym czasie miksujemy je blenderem na mus i doprowadzamy do wrzenia.
Krok 7 - Ciasto gruszkowe z bitą śmietaną foto
8
Do gorącego musu wsypujemy obie galaretki i dokładnie mieszamy, aż się rozpuszczą.
Krok 8 - Ciasto gruszkowe z bitą śmietaną foto
9
Masę studzimy i gdy zacznie tężeć to wykładamy na jeden biszkopt i rozsmarowujemy. Wstawiamy do lodówki, aż masa całkowicie stężeje.
Krok 9 - Ciasto gruszkowe z bitą śmietaną foto
10
Śmietankę kremówką ubijamy z dodatkiem cukru pudru i śmietan fixów.
Krok 10 - Ciasto gruszkowe z bitą śmietaną foto
11
Ubitą śmietanę dzielimy na dwie części. Jedną część rozsmarowujemy na stężałej masie gruszkowej i przykrywamy drugim biszkoptem.
Krok 11 - Ciasto gruszkowe z bitą śmietaną foto
12
Na wierzchu ciasta rozsmarowujemy pozostałą bitą śmietanę.
Krok 12 - Ciasto gruszkowe z bitą śmietaną foto
13
Wierzch posypujemy starta na tarce o drobnych oczkach czekoladą.
Krok 13 - Ciasto gruszkowe z bitą śmietaną foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewa Wojtaszko 02.11.2015 08:55
idealny deser :)
bietka 01.11.2015 20:26
Smaczne ciacho:)
jagoda5913 01.11.2015 20:19
pyszne ciasto
Mama niejadka 01.11.2015 20:03
Super ciasto
Janina 01.11.2015 20:02
Wspaniałe ciasteczko;)
joannaa24 01.11.2015 17:16
Świetnie wygląda
Aannkaa82 01.11.2015 17:02
Lubie takie ciacha :)
Renata9 01.11.2015 16:47
Smaczne ciacho :-)
fotoviderek 01.11.2015 16:07
Pyszności :)
RenataZ-et 01.11.2015 15:48
świetnie wygląda
halina17 01.11.2015 14:18
Dobre coasto.
irenka 01.11.2015 14:02
ale fajne ciacho
Benita 01.11.2015 12:17
wygląda pysznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak