Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto grożdżowe z serkiem waniliowym i owocami.

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

drożdży 8 dag
mąki pszennej 1 kg
cukru 4/5 szkl
mleko 2 szkl
margaryny 15 dag
jajko 4 szt
serka śmietankowego w wiadereczku (najlepiej waniliowego) 0,5 kg
ew. 16 g cukru waniliowego
nektarynki duże 3 szt
mąki pszennej -na kruszonkę 1 szkl
cukru -na kruszonkę 0,5 szkl
margaryny (a jeszcze lepiej masła)-na kruszonkę 10 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto grożdżowe z serkiem waniliowym i owocami.

Na początku zaznaczę, że ciasto drożdżowe najlepiej się udaje, gdy składniki są tej samej temperatury. Więc najlepiej jajka i inne produkty naszykować wcześniej. No i oczywiście drożdże muszą być świeże. 15 dag margaryny rozpuścić, wlać mleko i razem podgrzać. Ma być letnie, ale nie gorące. Rozpuścić drożdże w mleku. Do dużej miski wsypać sypkie produkty, czyli mąkę i cukier, wbić jajka i wlać mleko z tłuszczem i drożdżami. Wyrabiać dokładnie ręką,aż ciasto będzie odchodzić od ręki. Posypać lekko mąką. Przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić swoją objętośc). W tym czasie przygotowujemy serek. Jeśli mamy gotowy waniliowy z wiadereczka to właściwie niewiele mamy do pracy. Jeśli jest mało słodki dodajemy cukier waniliowy. Jeśli mamy zwykły serek z wiadereczka, mielony, dodajemy ok. 2 opakowań cukru waniliowego i ew. aromat. Można też utrzeć serek z żółtkiem. Ja dałam serek waniliowy z jednym opakowaniem cukru waniliowego. Jedną nektarynkę pokroić w drobniutką kostkę i wmieszać do serka. Jeśli chcemy zrobić bułeczki, ciasto po ponownym przerobieniu ręką, dzielimy na porcje-nie za duże i w środek nakładamy serek z nektarynką i zlepiamy. Układamy na blasze w sporych odstępach, bo bułki urosną i pozostawiamy na 10-15 minut. Po tym czasie wstawiamy je do nagrzanego do 175 stopni piekarnika (termoobieg) na ok. 20-25 minut.

Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem. Na ciasto przygotowujemy duża blachę, smarując ją tłuszczem i wysypując bułką tartą. Wykładamy ciasto, na nie nasz serek, pozostały od bułeczek, lekko rozsmarowujemy. Pozostałe nektarynki kroimy w dużą kostkę ok. 2 cm, i rozkładamy na serku. Składniki kruszonki rozcieramy w miseczce palcami, aż zacznie się rozsypywać i posypujemy ciasto. Odstawiamy na 15 minut i wstawiamy do piekarnika nagrzanego, tak jak w przypadku bułeczek, ale na ok. 50 minut. Smacznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adam1f 24.07.2012 05:41
dobre
angelika14 14.02.2012 18:19
bardzo ciekawy przepis
iwona332 15.06.2011 10:27
super
Patrycja33 29.04.2011 18:36
muszę spróbować bo wyglada zachęcająco
noculos 31.07.2010 10:06
drozdżowiec z serem, ciekawe, musze wyprobowac
SmacznaPyza 28.07.2010 09:37
nie robiłam takiego ciasta z serem...bardzo ciekawy przepis, do wypróbowania
Ewa104 29.06.2010 10:24
Oczywiście w nazwie jest błąd-miało być drożdżowe, ale nie ma tu chyba opcji edycji, aby to poprawić.Przepraszam za utrudnienie.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak