Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto grejfrutowo migdałowe

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryna 1 kostka
cukier puder 1 szklanka
jajko 5 szt
mielone migdały 1 szklanka
mąka pszenna 2 szklanki
mąka ziemniaczana 0,5 szklanki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
Syrop:
cukier puder 1 szklanka
płatki migdałowe
sok grejpfrutowy 1 szklanka
sok grejpfrutowy 0,5 szklanki
grejpfrut 1 szt. (skórka)

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto grejfrutowo migdałowe

Margarynę ucieramy z cukrem pudrem i startą skórką z grejfruta na puch. Ciągle ucierając dodajemy po jednym jajku. Mieszamy z mielonymi migdałami i przesianą mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec wlewamy sok z grejfruta, mieszamy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto. Pieczemy ok 40-50 min w temp. 170 st.
SYROP: Sok mieszamy z cukrem pudrem i gotujemy do uzyskania syropu.
Gorące ciasto polewamy syropem i posypujemy płatkami migdałowymi.
Lekko ciepłe wyciągamy z blaszki i studzimy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Renata22 15.02.2014 23:04
szaleje Pani, szaleje smakowo:) super połączenie!
Rafał10 08.02.2014 09:04
właśnie myślałam co mogę zrobić z grapefruita :) takie ciacho musi być pyszne :)
Milka100 07.02.2014 21:59
apetyczne ciacho
ada.la 07.02.2014 21:39
nie jadłam takiego, wygląda na dobre ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak