Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto "Góra Lodowa"

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Ciasto jest przepyszne i wbrew pozorom dość proste w przygotowaniu. Składa się z  biszkoptu kakaowego nasączonego kawą przełożonego kremem budyniowym, dwukolorowej polewy na bazie mleka w proszku i biszkopcików, które stanowią taką kropkę nad "i".

Składniki:

Na formę o wymiarach 28 x 28 cm, biszkopt kakaowy:

jajko 6 sztuk
cukier 1 szklanka
mąka pszenna 1 szklanka
kakao 2 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Krem budyniowy:

mleko 600 mililitrów
żółtko jajek 1 sztuka
cukier 0.5 szklanki
budyń śmietankowy 2 sztuki
masło 82% 200 g

Polewa:

masło lub margaryna 250 g
woda 0.5 szklanki
cukier 0.5 szklanki
mleko w proszku 2 szklanki
kakao 1 łyżka

Dodatkowo:

zaparzona mocna kawa 0.5 szklanki
biszkopty okrągłe 150 g

Porada

(*) Do kremu należy użyć masła (nie mixu!), gdyż margaryna będzie wyczuwalna w smaku. Natomiast w polewie ten fakt nie robi już różnicy.

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto "Góra Lodowa"

Upiec biszkopt.

Białka ubić na sztywną pianę (uważać, aby ich "nie przebić"). Pod koniec ubijania powoli dodać cukier i po chwili - po 1 żółtku. Na koniec delikatnie oraz stopniowo wmieszać mąkę przesianą z kakao.

Masę przelać do formy z dnem wysłanym papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec 30 minut (do tzw. "suchego patyczka") w 180 stopniach, a po ostudzeniu przekroić na 2 części.

Krem budyniowy:
Z 600 ml mleka odlać odrobinę i rozmieszać w nim budynie z żółtkiem. Pozostałe mleko zagotować z cukrem i następnie połączyć z rozmieszanym budyniem. Mieszać do zgęstnienia oraz zagotowania się całości. Budyń zdjąć z ognia, przykryć folią spożywczą i pozostawić do całkowitego ostudzenia.
Miękkie (!) masło ubić do białości i stopniowo zmiksować z zimnym budyniem.

Całość:
Jedną część biszkoptu ułożyć w formie, nasączyć połową kawy i wyłożyć 1/2 kremu budyniowego.
Całość przykryć drugim blatem biszkoptowym, nasączyć oraz rozsmarować na nim pozostały krem.
Całość schłodzić w lodówce przez około 30 minut.
Po tym czasie na wierzchu ciasta należy powciskać biszkopty, tak żeby stały prostopadle oraz w równych odstępach (aby ciastka lepiej się trzymały - najlepiej z małych delikatnie ściąć doły, a duże przekroić na pół).

Polewa:
Masło/margarynę rozpuścić w rondelku, a następnie wymieszać z wodą i cukrem. Całość należy zagotować i odstawić do lekkiego ostudzenia. Po tym czasie roztopione masło stopniowo zmiksować z mlekiem w proszku. Powstałą masę podzielić na 2 części i jedną z nich połączyć z kakao. Wierzch ciasta z biszkopcikami naprzemiennie polać obiema polewami.

Gotowe ciasto ponownie wstawić do lodówki - na kilka godzin lub na całą noc.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 30.07.2020 21:26
Dobre to jest. Głos oddany.
Basiliana 10.12.2018 21:33
Ciasto wygląda pysznie, ta polewa bardzo zachęca do wypróbowania przepisu.
Bożena Matuszczyk 10.12.2018 10:12
Kusząca ta Twoja góra lodowa . Kusi jak smakiem tak i wyglądem więc pozwolę sobie porwać kawałek.;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak