Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto "Góra Lodowa"
Upiec biszkopt.
Białka ubić na sztywną pianę (uważać, aby ich "nie przebić"). Pod koniec ubijania powoli dodać cukier i po chwili - po 1 żółtku. Na koniec delikatnie oraz stopniowo wmieszać mąkę przesianą z kakao.
Masę przelać do formy z dnem wysłanym papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec 30 minut (do tzw. "suchego patyczka") w 180 stopniach, a po ostudzeniu przekroić na 2 części.
Krem budyniowy:
Z 600 ml mleka odlać odrobinę i rozmieszać w nim budynie z żółtkiem. Pozostałe mleko zagotować z cukrem i następnie połączyć z rozmieszanym budyniem. Mieszać do zgęstnienia oraz zagotowania się całości. Budyń zdjąć z ognia, przykryć folią spożywczą i pozostawić do całkowitego ostudzenia.
Miękkie (!) masło ubić do białości i stopniowo zmiksować z zimnym budyniem.
Całość:
Jedną część biszkoptu ułożyć w formie, nasączyć połową kawy i wyłożyć 1/2 kremu budyniowego.
Całość przykryć drugim blatem biszkoptowym, nasączyć oraz rozsmarować na nim pozostały krem.
Całość schłodzić w lodówce przez około 30 minut.
Po tym czasie na wierzchu ciasta należy powciskać biszkopty, tak żeby stały prostopadle oraz w równych odstępach (aby ciastka lepiej się trzymały - najlepiej z małych delikatnie ściąć doły, a duże przekroić na pół).
Polewa:
Masło/margarynę rozpuścić w rondelku, a następnie wymieszać z wodą i cukrem. Całość należy zagotować i odstawić do lekkiego ostudzenia. Po tym czasie roztopione masło stopniowo zmiksować z mlekiem w proszku. Powstałą masę podzielić na 2 części i jedną z nich połączyć z kakao. Wierzch ciasta z biszkopcikami naprzemiennie polać obiema polewami.
Gotowe ciasto ponownie wstawić do lodówki - na kilka godzin lub na całą noc.