ciasto francuskie z pikantnym nadzieniem z soczewicy i marchewki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ciasto francuskie

    1 opakowanie
  • soczewica zielona

    1 szklanka
  • marchew

    2 średnie
  • cebula

    1 sztuka
  • masło do smażenia

    1 łyżka
  • żółtko jajek

    1 sztuka
  • sól

    do smaku
  • kumin

    do smaku
  • papryczka chili

    1/2 sztuki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Soczewicę należy namoczyć i ugotować, ja użyłam gotowej z puszki. Cebulę obrać i pokroić w kostkę a marchewkę oczyścić i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Na patelni roztopić masło (najlepiej klarowane), wrzucić cebulę i zeszklić na średnim ogniu. Następnie dodać marchewkę i soczewicę. Dusić około 10 minut. Doprawić solą, chili i kuminem, odstawić do ostygnięcia. Ciasto pokroić na kwadraty, nałożyć nadzienie i zlepić boki. Posmarować wierzch żółtkiem. Piec 10-15 minut w 190-200 stopniach (do zrumienienia). Gotowe, smacznego.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (22)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Alex_M 10.03.2014 10:01
nadzienie bardzo mi się podoba :)
jordi 24.08.2013 13:38
bardzo ciekawy przepis
alaaa 20.07.2013 20:43
rewelacyjny pomysł,francuskie w takiej wersji to coś dla mnie
IwonaDD 18.05.2013 10:30
jak zawsze coś zdrowego przerobione przez ciebie na coś wykwintnego i jak tu się oprzeć takim smakołykom ?
ben-ka 09.04.2013 10:34
pięknie wygląda z chęcią bym spróbowała:)
anemon 04.03.2013 10:01
Twoje paszteciki wyglądają bardzo apetycznie.
Mati13 20.02.2013 20:34
bardzo smaczne nadzienie
mirosława4 06.02.2013 19:01
zapewne smakowite :)
Mati13 01.02.2013 17:32
smakowite i fajne nadzienie
czekoladka_m 27.01.2013 13:59
O, to coś dla mnie;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat