Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto francuskie z kremem

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto francuskie 3 op.
masło 1 kostka
mleko skondensowane słodzone 1 puszka

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto francuskie z kremem

Ciasto francuskie rozwijamy, obcinamy z każdej strony po 1,5 cm i pieczemy pozostawiony płat w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni przez ok. 10 minut. Tak samo postępujemy z pozostałymi opakowaniami ciasta a na koniec pieczemy odkrojone paski. Odstawiamy do wystygnięcia. Masło miksujemy i bardzo wolno, po jednej łyżce dodajemy mleko skondensowane, całość jeszcze miksujemy ok. 10 minut do uzyskania jednolitej, gładkiej i gęstej konsystencji. Upieczony płat ciasta wkładamy do brytfanny i dociskamy dłońmi, na wierzch smarujemy 1/3 kremu. Na górę kładziemy drugie ciasto i postępujemy tak samo jak z pierwszym, tak samo postępujemy z trzecim. Na posmarowane kremem ostatnie ciasto kruszymy upieczone paski ciasta francuskiego. Całość wsadzamy do lodówki na ok. 4 godziny do stężenia masy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Aga 29.02.2024 07:32
Przepis super. Zamiast całego masła dałam 80 g masla oraz budyń waniliowy zrobiony na mniejszej ilość mleka niż na opakowaniu.
ada.la 22.10.2015 20:16
podoba mi się takie ciasto
gusia1000 07.07.2013 18:59
Super słodkość.
lara 24.06.2013 16:29
fajny sposób na szybki deser
Katarzyna59 24.06.2013 07:54
fajny przepis
Mniam 24.06.2013 07:53
Narobiłaś mi smaka na ciasto francuskie.
Magda19 23.06.2013 21:12
Uwielbiam cisto francuskie! :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak