Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto francuskie z jabłkami i orzechami

2.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto francuskie 1 opakowanie
jabłka 6 szt
powidła śliwkowe 3 łyżka
kakao 1 łyżeczka
Cynamon mielony Prymat 1 łyżeczka
cukier waniliowy 2 łyżeczki
cukier 2 łyżki
orzeszki ziemne 1/2 szkl
jajko 1 szt
sok z cytryny 2 łyżki

Porada

Upieczone ciasteczka można posypać cukrem pudrem

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto francuskie z jabłkami i orzechami

Kroki postępowania

1
Ciasto francuskie wyjąć z papieru, pokroić na 12 kwadratów. Nakłuć widelcem, włożyć do foremek muffinowych tak aby wszystkie 4 rogi wychodziły z foremki.
Krok 1 - Ciasto francuskie z jabłkami i orzechami  foto
2
Jabłka obrać, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne. Włożyć do 1 szkl wody z dodatkiem soku z cytryny i cukru, zagotować, wyjąć, ostudzić.
Krok 2 - Ciasto francuskie z jabłkami i orzechami  foto
3
Ułożyć na ciasto w foremkach.
Krok 3 - Ciasto francuskie z jabłkami i orzechami  foto
4
Wgłębienia po nasionach napełnić powidłami, oprószyć cynamonem i cukrem waniliowym
Krok 4 - Ciasto francuskie z jabłkami i orzechami  foto
5
Posypać posiekanymi orzechami,
Krok 5 - Ciasto francuskie z jabłkami i orzechami  foto
6
Ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem, wymieszanym z odrobiną cukru wanilinowego.
Krok 6 - Ciasto francuskie z jabłkami i orzechami  foto
7
Włożyć do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i piec około 15-20 minut. Wyjąć z foremek, ostudzić.
Krok 7 - Ciasto francuskie z jabłkami i orzechami  foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Aleksandra/Olcia 15.11.2014 19:27
Mniam pycha do kawki
erym 15.11.2014 18:56
brawo za inwencje tworcza
Stenka 15.11.2014 18:30
apetycznie wyglądają
pestka 15.11.2014 18:09
pięknie się prezentują

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak