Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto francuskie z botwinką i jajkiem sadzonym

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto francuskie 1 opakowanie
jajko 6 sztuk
ser feta kilka kostek
ząbek czosnku 2 ząbki
botwinka pęczek
olej
Pieprz kolorowy Prymat w młynku
sól do smaku
natka pietruszki do dekoracji
jajko do smarowania

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto francuskie z botwinką i jajkiem sadzonym

Kroki postępowania

1
Ciasto francuskie rozwijamy i dzielimy na 6 równych części. W każdym powstałym prostokącie wykonujemy ramkę. Tak przygotowane porcje ciasta przekładamy na blaszkę do pieczenia i smarujemy jajkiem. Środek ciasta nakłuwamy widelcem.
Krok 1 - Ciasto francuskie z botwinką i jajkiem sadzonym foto
2
Blaszkę z uformowanym ciastem wkładamy do nagrzanego piekarnika. Całość pieczemy około 15 minut w 190°C do zrumienienia ciasta. Po wyjęciu, upieczone spody lekko studzimy, a między czasie przygotowujemy nadzienie.
Krok 2 - Ciasto francuskie z botwinką i jajkiem sadzonym foto
3
NADZIENIE: Buraczki obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Łodygi i liście botwinki kroimy na mniejsze części.
Krok 3 - Ciasto francuskie z botwinką i jajkiem sadzonym foto
4
Na patelni umieszczamy niewielką ilość oleju. Na rozgrzany wrzucamy pokrojone składniki. Całość przysmażamy około 5 minut, tak by buraczki zmiękły. W trakcie smażenia dodajemy do nich przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i pieprz do smaku.
Gotową botwinkę wykładamy na upieczone porcje ciasta francuskiego. Na wierzchu wykładamy drobno pokrojony ser feta.
Krok 4 - Ciasto francuskie z botwinką i jajkiem sadzonym foto
5
Na oddzielnej patelni przygotowujemy jajka sadzone. Gotowe wykładamy na botwinkę. Całość oprószamy pokrojoną natką pietruszki i podajemy.
Krok 5 - Ciasto francuskie z botwinką i jajkiem sadzonym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

wedith1 17.12.2016 12:23
Bardzo fajny pomysł na przekąskę!
edytazaw89@wp 16.12.2016 00:22
Wygląda pięknie
Ewelina1991 14.12.2016 09:28
ciekawy przepis!!
Agnieszka-87-25 14.12.2016 09:14
apetyczne są
Wiesława1 14.12.2016 08:54
Świetna propozycja
ada.la 14.12.2016 08:50
pomysłowe danie
Ola1984 14.12.2016 08:32
Mniam, jaka cudna propozycja :)
norweska20 13.12.2016 21:50
smakowity pomysł
Renata9 13.12.2016 21:47
Fajna przystawka
KuchniaMagdaLeny 13.12.2016 21:23
Jakie wspaniałości !
Edith85 13.12.2016 21:00
Wyglądają super
gusia1000 13.12.2016 20:55
Dobre jedzenie.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak