Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto francuskie nadziewane kurczakiem, szpinakiem i żółtym serem

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

opakowanie ciasta francuskiego
200 g szpinaku świeżego
2 ząbki czosnku
1 łyżka masła
filet z kurczaka 1 szt.
ser żółty 150 g

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto francuskie nadziewane kurczakiem, szpinakiem i żółtym serem

Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w większą kostkę. Przyprawiamy ulubionymi przyprawami i smażymy na patelni.

Szpinak myjemy i kroimy. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy czosnek i szpinak. Smażymy tak długo aż szpinak zmniejszy swoją objętość, przyprawiamy do smaku.

Ciasto francuskie wyjmujemy z opakowania i nacinamy z każdej ze stron wzdłuż kilkanaście nacięć. Wykładamy szpinak, podsmażoną pierś z kurczaka i posypujemy startym żółtym serem. Paseczki przekładamy na zmianę: prawy, lewy, prawy, lewy. Pomiędzy paseczkami, powinny zostać maleńkie przerwy, aby kurczak mógł odparować podczas pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w 200 stopniach ok. 25-30 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak