ciasto francuskie

ciasto francuskie

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    25 dag
  • masło

    25 dag
  • sól

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wymieszać 12,5 dag masła z małą ilością mąki, wgnieść pozostałą ilość mąki, dodać sól i odstawić w chłodne miejsce,następnie na ciasto rozwałkowane w duży kwadrat, ułożyć pozostałą ilość masła uformowanego w mniejszy kwadrat. Ciasto złożyć w kopertę, tak aby masło nie wydostawało się na zewnątrz i całość ponownie rozwałkować. Złożyć je na trzy równe części i rozwałkować. Czynności te powtarzać tak długo,aż w cieście pojawią się pęcherzyki powietrza. Gotowe ciasto odstawić na 10 minut w chłodne miejsce i piec w gorącym piekarniku. Można też nałożyć na ciasto farsz.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
aginaa 26.08.2010 10:01
super
rosik93 26.05.2010 15:57
Zrobię także.
mehia 26.05.2010 11:18
spróbuję na pewno :)
Katarzyna/kate1980 06.05.2010 13:06
kilka razy próbowałam różne przepisy jednak nigdy nie wychodziło mi takie same ciasto jak w sklepie pora na przetestowanie tego przepisu

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat