Ciasto Francuskie

Ciasto Francuskie

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • masło

    500 gramy
  • mąka pszenna

    500 gramy
  • sól

    1/4 łyżeczka
  • folia śniadaniowa

  • sok z cytryny

    1 łyżeczka
  • woda

    300 mililitry
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Podziel 500g schłodzonego masła na porcję 450g i 50g.
To samo zrób z 500g mąki pszennej, przesianej z 1/4 łyżeczką soli.
Porcję 450g masła pokrój w małą kostkę i wymieszaj z 50g mąki( najlepiej poprzez robota kuchennego). Nałóż na duży arkusz folii śniadaniowej i uformuj prostokąt o wymiarach 14x20cm.
Postaraj się, by miał niepostrzępione brzegi. odłóż na bok.
Połącz z 50-gramową porcję masła z 450-gramową mąki ( również robot kuchenny). Dodaj 1 łyżeczkę świeżo wyciśniętego soku z cytryny oraz tyle lodowatej wody aby składniki utworzyły jednolitą masę. ( może to być ok 300ml tak jak napisałem w przepisie- ale nie koniecznie musi tyle być).
Na blacie podsypanym mąką, rozwałkuj je na kształt prostokąta o wymiarach 25x35cm, starając się by brzegi tworzyły kąty proste. Prostokąt z masła owiń prostokątem z ciasta, złożonym na pół. Przyciśnij brzegi ciasta.
Ostrożnie rozwałkuj ciasto aż długość prostokątna trzykrotnie przekroczy jego szerokość. Upewnij się, że ciasto nie zostało poprzerywane. Teraz złóż ciasto w prostokąt, zaginając w jednej trzeciej od góry oraz jednej trzeciej od dołu. Prostokąt rozwałkuj, złóż raz jeszcze i ponownie rozwałkuj, cały czas podsypując blat mąką. Jeszcze raz złóż i zawiń w folię śniadaniową. schłódź w lodówce ok.20min i jeszcze dwukrotnie powtórz składanie i wałkowanie. Postaraj się zawijać i odwracać ciasto cały czas w tym samym kierunku. Podziel na dwie lub trzy porcje i zawiń w folię śniadaniową. możesz zaraz po przygotowaniu wykorzystać lub zamrozić w zamrażalniku.

UWAGA! ( ciężko jest zrobić aby kąty były proste, więc można robić np na krąg i również wyjdzie).

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Barbara13 14.10.2013 22:17
świetne jest takie ciasto domowej roboty,od jakiegoś czasu nie kupuję gotowego tylko też robię sama
margaret 14.10.2013 20:37
Robię już od dłuższego czasu ciasto francuskie i muszę powiedzieć, że jest świetne:)pracochłonne, ale warto.:)))
elka72 14.10.2013 19:25
Jeszcze nigdy nie robiłam ciasta francuskiego.Gratuluję sukcesu:)
Michał\ 14.10.2013 19:21
ale naprawdę jest bardzo trudne do zrobienia. mi dopiero za 2 razem się udało
nutellla 14.10.2013 19:04
trzeba wypróbować

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat