Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto Francuskie
To samo zrób z 500g mąki pszennej, przesianej z 1/4 łyżeczką soli.
Porcję 450g masła pokrój w małą kostkę i wymieszaj z 50g mąki( najlepiej poprzez robota kuchennego). Nałóż na duży arkusz folii śniadaniowej i uformuj prostokąt o wymiarach 14x20cm.
Postaraj się, by miał niepostrzępione brzegi. odłóż na bok.
Połącz z 50-gramową porcję masła z 450-gramową mąki ( również robot kuchenny). Dodaj 1 łyżeczkę świeżo wyciśniętego soku z cytryny oraz tyle lodowatej wody aby składniki utworzyły jednolitą masę. ( może to być ok 300ml tak jak napisałem w przepisie- ale nie koniecznie musi tyle być).
Na blacie podsypanym mąką, rozwałkuj je na kształt prostokąta o wymiarach 25x35cm, starając się by brzegi tworzyły kąty proste. Prostokąt z masła owiń prostokątem z ciasta, złożonym na pół. Przyciśnij brzegi ciasta.
Ostrożnie rozwałkuj ciasto aż długość prostokątna trzykrotnie przekroczy jego szerokość. Upewnij się, że ciasto nie zostało poprzerywane. Teraz złóż ciasto w prostokąt, zaginając w jednej trzeciej od góry oraz jednej trzeciej od dołu. Prostokąt rozwałkuj, złóż raz jeszcze i ponownie rozwałkuj, cały czas podsypując blat mąką. Jeszcze raz złóż i zawiń w folię śniadaniową. schłódź w lodówce ok.20min i jeszcze dwukrotnie powtórz składanie i wałkowanie. Postaraj się zawijać i odwracać ciasto cały czas w tym samym kierunku. Podziel na dwie lub trzy porcje i zawiń w folię śniadaniową. możesz zaraz po przygotowaniu wykorzystać lub zamrozić w zamrażalniku.
UWAGA! ( ciężko jest zrobić aby kąty były proste, więc można robić np na krąg i również wyjdzie).