Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto francuskie

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 30 dag
masło 30 dag
ocet 1 łyżka
sól
woda 2/3 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto francuskie

27 dag mąki i3 dag masła zagniatamy. Dodajemy ocet, wodę i sól. Ciasto zawijamy w folię i przekładamy na 1 godzinę do lodówki. Z pozostałych składników zagniatamy ciasto i wkładamy między dwie warstwy folii. Rozwałkowujemy na grubość 2 cm. Schładzamy. Ciasto rozwałkowujemy i układamy na jednej połowie przygotowane masło wyjęte z folii, przykrywamy warstwą ciasta i zasickamy brzegi. Rozwałkowujemy, zwijamy ponownie schładzamy, powtarzamy to jeszcze dwa razy. Pieczemy w 220 stopniach 20 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kasia35 19.05.2013 08:05
wygląda na łatwe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak