ciasto francuskie

ciasto francuskie

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka krupczatka

    80 gram
  • mąka tortowa

    120 gram
  • sól

    1/2 łyżeczki
  • masło

    250 gram
  • woda zimna

    1 szklanka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - ciasto francuskie foto
Sól rozpuścić w wodzie. W rondelku rozpuścić 50 gram masła. Roztopione masło, wodę z solą, mąki wymieszać. Zagnieść ciasto i uformowane w kulę schować do lodówki( zawinięte w papier do pieczenia) na ok 2 godziny
Krok 2 - ciasto francuskie foto
Pozostałą część masła, rozwałkować w papierze do pieczenia. uformować kształtem prostokąt, dosyć gruby. Następnie również masło schować do lodówki
Krok 3 - ciasto francuskie foto
Po dwóch godzinach wyjąć ciasto z lodówki i rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy , na kwadratowy placek ze środkiem grubszym nim boki.( ciasto ma przypominać rozłożoną kopertę.)Następnie na środku położyć masło i rogi ciasta połączyć nad masłem tak aby nie wydostało się podczas wałkowania( formujemy kopertę) Następnie ciasto Rozwałkowujemy tak aby było ok 3 razy dłuższe niż szersze. Składamy ciasto na 3 części- na kształt prostokąta. Wstawiamy do lodówki znowu na 2 godziny.
Krok 4 - ciasto francuskie foto
Po wyjęciu ciasta, obracamy je o 90 stopni. i znowu rozwałkowujemy tak aby było 3 razy dłuższe niż szersze. Składamy ciasto na 3 i ponownie wstawiamy do lodówki na 2 godziny. Cały ten krok powtarzamy ok 5 razy. Przed pieczeniem ciasto delikatnie rozwałkowujemy na ok 5 mm i pieczemy z dowolnymi dodatkami około 20 min w 200 stopniach.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
NatalkaC 31.05.2013 15:59
bardzo smaczne wypróbowałam wszystkim smakowało. Dziekujemy
Kasia35 19.05.2013 07:29
chciałabym spróbować zrobić takie ciasto, ale mam obawy, że mi nie wyjdzie i cała robota pójdzie na marne
SmacznaPyza 06.12.2012 19:55
tylko, że to nie jest przepis na ciasto francuskie - ew. pół francuskie...
Weronika10 23.11.2012 20:48
Muszę wypróbować
pacpaw 09.11.2012 22:07
zrobić dobre francuskie ciasto samemu w domu - coś rzadko spotykanego
m1monika 10.09.2011 17:26
muszęwypróbować;)
BernadettaP 09.09.2011 09:01
Ja zazwyczaj używam mrożonego, bo niestety brakuje mi czasu, żeby samej zrobić,
ewasylwia 08.09.2011 11:56
sama nie robiłam jeszcze
sylwia / sytofala 07.09.2011 21:59
pyszności , tylko skąd czas na to wygospodaruję?? Ale la chcącego.....:) albo raczej głodnego :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat