Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ciasto francuskie

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka krupczatka 80 gram
mąka tortowa 120 gram
sól 1/2 łyżeczki
masło 250 gram
woda zimna 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: ciasto francuskie

Kroki postępowania

1
Sól rozpuścić w wodzie. W rondelku rozpuścić 50 gram masła. Roztopione masło, wodę z solą, mąki wymieszać. Zagnieść ciasto i uformowane w kulę schować do lodówki( zawinięte w papier do pieczenia) na ok 2 godziny
Krok 1 - ciasto francuskie foto
2
Pozostałą część masła, rozwałkować w papierze do pieczenia. uformować kształtem prostokąt, dosyć gruby. Następnie również masło schować do lodówki
Krok 2 - ciasto francuskie foto
3
Po dwóch godzinach wyjąć ciasto z lodówki i rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy , na kwadratowy placek ze środkiem grubszym nim boki.( ciasto ma przypominać rozłożoną kopertę.)Następnie na środku położyć masło i rogi ciasta połączyć nad masłem tak aby nie wydostało się podczas wałkowania( formujemy kopertę) Następnie ciasto Rozwałkowujemy tak aby było ok 3 razy dłuższe niż szersze. Składamy ciasto na 3 części- na kształt prostokąta. Wstawiamy do lodówki znowu na 2 godziny.
Krok 3 - ciasto francuskie foto
4
Po wyjęciu ciasta, obracamy je o 90 stopni. i znowu rozwałkowujemy tak aby było 3 razy dłuższe niż szersze. Składamy ciasto na 3 i ponownie wstawiamy do lodówki na 2 godziny. Cały ten krok powtarzamy ok 5 razy. Przed pieczeniem ciasto delikatnie rozwałkowujemy na ok 5 mm i pieczemy z dowolnymi dodatkami około 20 min w 200 stopniach.
Krok 4 - ciasto francuskie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

NatalkaC 31.05.2013 15:59
bardzo smaczne wypróbowałam wszystkim smakowało. Dziekujemy
Kasia35 19.05.2013 07:29
chciałabym spróbować zrobić takie ciasto, ale mam obawy, że mi nie wyjdzie i cała robota pójdzie na marne
SmacznaPyza 06.12.2012 19:55
tylko, że to nie jest przepis na ciasto francuskie - ew. pół francuskie...
Weronika10 23.11.2012 20:48
Muszę wypróbować
pacpaw 09.11.2012 22:07
zrobić dobre francuskie ciasto samemu w domu - coś rzadko spotykanego
m1monika 10.09.2011 17:26
muszęwypróbować;)
BernadettaP 09.09.2011 09:01
Ja zazwyczaj używam mrożonego, bo niestety brakuje mi czasu, żeby samej zrobić,
ewasylwia 08.09.2011 11:56
sama nie robiłam jeszcze
sylwia / sytofala 07.09.2011 21:59
pyszności , tylko skąd czas na to wygospodaruję?? Ale la chcącego.....:) albo raczej głodnego :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak