Ciasto Forsetka

Ciasto Forsetka

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Lekkie ciasto biszkoptowe z dodatkiem borówek. Jest doskonałe na każdą okazję. Warto je przygotować i podać do popołudniowej kawy.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Biszkopt:

  • jajka

    6 sztuki
  • cukier

    1 szklanki
  • olej

    1.5 łyżki
  • mąka

    8 szklanki
  • ocet

    1 łyżka
  • proszek do pieczenia

    1 łyżka

Krem waniliowy:

  • mleko

    3 szklanki
  • budyń waniliowy

    3 opakowania
  • cukier wanilinowy

    2 opakowania
  • masło

    200 gramów
  • cukier puder

    3 łyżki
  • spirytus

    50 mililitrów

Dodatkowo:

  • borówki

    300 gramów
  • galaretka jagodowa

    3 opakowania
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Biszkopt:

Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodaję żółtka oraz cukier. Następnie dodaję olej, mąkę, ocet oraz proszek do pieczenia. Ciasto przelewam na blaszkę o wymiarach 24 x 35 cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Biszkopt piekę około 40 minut w temp. 170 stopni. Po przestudzeniu ciasto przekrawam na dwa równe blaty.

2. Krem waniliowy: Dwie szklanki mleka zagotowuję razem z cukrem waniliowym. W pozostałym mleku mieszam budynie. Masę wlewam do gotującego się mleka. Mieszam i gotuję 2 minuty. Budyń odstawiam do przestudzenia. Masło razem z cukrem pudrem ucieram na puszystą masę. Stopniowo dodaję budyń. Ucieram. Wlewam alkohol i wszystko razem ucieram.

3. Na jeden blat biszkoptu wykładam 2/3 kremu. Wyrównuję. Przykrywam drugim blatem ciasta. Wykładam pozostały krem. Wyrównuję.

4. Galaretki rozpuszczam w 3 szklankach wrzątku. Studzę. Borówki amerykańskie układam na wierzchu ciasta. Zalewam tężejącą galaretką jagodową. Ciasto wstawiam na 2 godziny do lodówki. Po tym czasie jest gotowe do podania.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat