Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto Forsetka

5.0
(11)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Lekkie ciasto biszkoptowe z dodatkiem borówek. Jest doskonałe na każdą okazję. Warto je przygotować i podać do popołudniowej kawy.

Składniki:

Biszkopt:

jajko 6 sztuki
cukier 1 szklanki
olej 1.5 łyżki
mąka 8 szklanki
ocet 1 łyżka
proszek do pieczenia 1 łyżka

Krem waniliowy:

mleko 3 szklanki
budyń waniliowy 3 opakowania
cukier wanilinowy 2 opakowania
masło 200 gramów
cukier puder 3 łyżki
spirytus 50 mililitrów

Dodatkowo:

borówki 300 gramów
galaretka jagodowa 3 opakowania

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto Forsetka

1. Biszkopt:

Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodaję żółtka oraz cukier. Następnie dodaję olej, mąkę, ocet oraz proszek do pieczenia. Ciasto przelewam na blaszkę o wymiarach 24 x 35 cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Biszkopt piekę około 40 minut w temp. 170 stopni. Po przestudzeniu ciasto przekrawam na dwa równe blaty.

2. Krem waniliowy: Dwie szklanki mleka zagotowuję razem z cukrem waniliowym. W pozostałym mleku mieszam budynie. Masę wlewam do gotującego się mleka. Mieszam i gotuję 2 minuty. Budyń odstawiam do przestudzenia. Masło razem z cukrem pudrem ucieram na puszystą masę. Stopniowo dodaję budyń. Ucieram. Wlewam alkohol i wszystko razem ucieram.

3. Na jeden blat biszkoptu wykładam 2/3 kremu. Wyrównuję. Przykrywam drugim blatem ciasta. Wykładam pozostały krem. Wyrównuję.

4. Galaretki rozpuszczam w 3 szklankach wrzątku. Studzę. Borówki amerykańskie układam na wierzchu ciasta. Zalewam tężejącą galaretką jagodową. Ciasto wstawiam na 2 godziny do lodówki. Po tym czasie jest gotowe do podania.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak