Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto Flamengo

5.0
(25)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Wspaniały deser, który ucieszy każde podniebienie. Z filiżanką aromatycznej kawy smakuje nieziemsko.

Składniki:

Biszkopt ciemny:

jajko 3 sztuki
cukier 0.5 szklanki
mąka 0.75 szklanki
olej 4 łyżki
kakao 1.5 łyżki
ocet 0.5 łyżki
proszek do pieczenia 0.5 łyżki

Biszkopt jasny:

jajko 2 sztuki
cukier 0.3 szklanki
olej 3 łyżki
mąka 0.75 szklanki
ocet 0.5 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczki

Masa budyniowa:

mleko 500 mililitrów
budyń waniliowy 2 opakowania
cukier waniliowy 1 opakowanie
cukier puder 4 łyżki
masło 200 gramów
spirytus 50 mililitrów

Dodatkowo:

masa krówkowa 1 puszka
herbatniki 1 opakowanie
likier kawowy 200 mililitrów
kakao 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto Flamengo

1. Biszkopt ciemny: Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodaję żółtka oraz cukier. Następnie dodaję olej, mąkę, ocet oraz kakao i proszek do pieczenia. Ciasto przelewam na blaszkę o wymiarach 24cm x 24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Biszkopt piekę około 25 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczony biszkopt nasączam likierem czekoladowym.

2. Biszkopt jasny: Białka ubijam na sztywno. Nie przestając ubijać dodaję kolejno cukier, żółtka, olej, mąkę, ocet oraz proszek do pieczenia. Ciasto przekładam na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę około 20 minut w temperaturze 170 stopni.

3. Masa budyniowa: Z mleka odlewam 200 ml. Pozostałe mleko gotuję razem z cukrem waniliowym. W odlanym mleku mieszam proszek budyniowy. Masę wlewam do gotującego się mleka. Mieszam i gotuję 2 minuty. Budyń odstawiam do przestudzenia. Maso razem z cukrem pudrem ucieram na puszystą masę. Dodaję zimny budyń. Ucieram. Na końcu dodaję spirytus. Wszystko razem ucieram.

4. Na biszkopt ciemny wykładam masę budyniową. Wyrównuję. Na masie układam biszkopt jasny. Biszkopt smakuję masą kajmakową. Na masie układam herbatniki. Wierzch ciasta oprószam kakao. Gotowe ciasto wstawiam na godzinę do lodówki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak