Ciasto Flamengo

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Wspaniały deser, który ucieszy każde podniebienie. Z filiżanką aromatycznej kawy smakuje nieziemsko.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Biszkopt ciemny:

  • jajko

    3 sztuki
  • cukier

    0.5 szklanki
  • mąka

    0.75 szklanki
  • olej

    4 łyżki
  • kakao

    1.5 łyżki
  • ocet

    0.5 łyżki
  • proszek do pieczenia

    0.5 łyżki

Biszkopt jasny:

  • jajko

    2 sztuki
  • cukier

    0.3 szklanki
  • olej

    3 łyżki
  • mąka

    0.75 szklanki
  • ocet

    0.5 łyżki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczki

Masa budyniowa:

  • mleko

    500 mililitrów
  • budyń waniliowy

    2 opakowania
  • cukier waniliowy

    1 opakowanie
  • cukier puder

    4 łyżki
  • masło

    200 gramów
  • spirytus

    50 mililitrów

Dodatkowo:

  • masa krówkowa

    1 puszka
  • herbatniki

    1 opakowanie
  • likier kawowy

    200 mililitrów
  • kakao

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Biszkopt ciemny: Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodaję żółtka oraz cukier. Następnie dodaję olej, mąkę, ocet oraz kakao i proszek do pieczenia. Ciasto przelewam na blaszkę o wymiarach 24cm x 24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Biszkopt piekę około 25 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczony biszkopt nasączam likierem czekoladowym.

2. Biszkopt jasny: Białka ubijam na sztywno. Nie przestając ubijać dodaję kolejno cukier, żółtka, olej, mąkę, ocet oraz proszek do pieczenia. Ciasto przekładam na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę około 20 minut w temperaturze 170 stopni.

3. Masa budyniowa: Z mleka odlewam 200 ml. Pozostałe mleko gotuję razem z cukrem waniliowym. W odlanym mleku mieszam proszek budyniowy. Masę wlewam do gotującego się mleka. Mieszam i gotuję 2 minuty. Budyń odstawiam do przestudzenia. Maso razem z cukrem pudrem ucieram na puszystą masę. Dodaję zimny budyń. Ucieram. Na końcu dodaję spirytus. Wszystko razem ucieram.

4. Na biszkopt ciemny wykładam masę budyniową. Wyrównuję. Na masie układam biszkopt jasny. Biszkopt smakuję masą kajmakową. Na masie układam herbatniki. Wierzch ciasta oprószam kakao. Gotowe ciasto wstawiam na godzinę do lodówki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat