Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ciasto filozofa

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryna 250 g
mak 0.5 szkl
cukier puder 1 szkl
jajko 6 szt
śmietana kwaśna 3 łyżki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
mąka pszenna 1 szklanka
biszkopt jasny 1 szt
białko 4 szt
cukier puder 250 g
wiórki kokosowe 250 g
proszek do pieczenia 0.5 łyżeczki
jabłka 1000 g
masło 1 łyżka
cukier 3 łyżki
mleko 0.5 l
budynie waniliowe 2 szt
masło 250 g
cukier do smaku
galaretka truskawkowa 1 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: ciasto filozofa

CIASTO MAKOWE: margarynę utrzeć z 1szkl.cukru,stopniowo dodając żółtka i pozostałe składniki. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać w ciasto.

CIASTO KOKOSOWE: Białka ubić, stopniowo, dodając cukier. Delikatnie wmieszać wiórki kokosowe z proszkiem do pieczenia. Połowę ciasta makowego rozłożyć na blaszkę, przykryć ciastem kokosowym, wierzch przykryć pozostałym ciastem makowym. Całość upiec.

MASA JABŁKOWA: jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Masło rozgrzać, dodać jabłka, 3łyżki cukru. Wymieszać, chwilę prażyć. Na końcu dodać suchą galaretkę, dokładnie wymieszać i jeszcze chwile smażyć.

MASA BUDYNIOWA: z 0.5litra mleka, cukru, budyniu ugotować budyń. Masło utrzeć, dodając przestudzony budyń.

PRZEŁOŻENIE CIASTA: ciasto makowo-kokosowe- połowa masy budyniowej-masa jabłkowa -druga część masy budyniowej- biszkopt-polewa.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 05.04.2013 08:30
szkoda,że takie rozmazane
Justyna Jussstiii 05.05.2012 12:01
super
1j1o1l1a1 30.04.2012 17:46
efektowne
halina17 30.04.2012 14:10
CO ZA NAZWA CIASTA, DLACZEGO FILOZOFA?
jolanta19 29.04.2012 17:41
super
SmacznaPyza 29.04.2012 17:03
i znowu dziwne zdjęcie....
Niunia 29.04.2012 15:27
smaczne
Robert10 29.04.2012 15:25
cudna pychotka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak