Ciasto filo z porami i boczkiem

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • boczek

    30 dag
  • pomarańcza

    1 duża
  • pory

    80 dag
  • jajko

    2 szt.
  • śmietana kremówka

    50 ml
  • ciasto filo

    6 arkuszy
  • masło

    10 dag
  • sól do smaku

  • Pieprz czarny mielony Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Ciasto filo z porami i boczkiem foto
Boczek pokroić w krótkie słupki. Wrzucić na dużą patelnię z grubym dnem i obsmażyć na dużym ogniu ze wszystkich stron na rumiano. Wyjąć i osączyć na ręczniku papierowym
Krok 2 - Ciasto filo z porami i boczkiem foto
Porządnie wyszorować pomarańczę pod bieżącą wodą, sparzyć i zetrzeć z niej skórkę, przy czym jeśli ktoś nie lubi – nie zawracać sobie tym głowy. Przekroić na pół i wycisnąć sok, po czym przecedzić go przez sitko.
Krok 3 - Ciasto filo z porami i boczkiem foto
Pory dokładnie oczyścić i pokroić w plasterki grubości 5 mm. Pokroić jedynie białe i jasnozielone części. Na patelni pozostawić około 1 łyżkę wytopionego tłuszczu, dodać 1 łyżkę masła i wrzucić pory. Smażyć 2-3 minuty na niewielkim ogniu, po czym dodać skórkę i sok z pomarańczy. Zwiększyć ogień i smażyć mieszając, aż sok odparuje, a pory zmiękną.
Krok 4 - Ciasto filo z porami i boczkiem foto
Dodać boczek, doprawić solą i pieprzem i smażyć mieszając 3-5 minut. Zdjąć z ognia i przestudzić.
Krok 5 - Ciasto filo z porami i boczkiem foto
Jajka rozbełtać ze śmietaną, doprawiając solą i pieprzem
Krok 6 - Ciasto filo z porami i boczkiem foto
Wlać do porów i dokładnie wymieszać.
Krok 7 - Ciasto filo z porami i boczkiem foto
Nagrzać piekarnik do 180°C. Tortownicę średnicy 20-22 cm wyłożyć arkuszem pergaminu.
Krok 8 - Ciasto filo z porami i boczkiem foto
Resztę masła stopić w rondelku.
Krok 9 - Ciasto filo z porami i boczkiem foto
Wyjąć ciasto i przyciąć dłuższe brzegi tak, aby powstał kwadrat (w opakowaniu było 7 arkuszy, więc 1 wraz z resztkami zawinąć szczelnie i odłożyć do lodówki – wykorzystując do czegoś innego).
Krok 10 - Ciasto filo z porami i boczkiem foto
Tutaj trzeba będzie się skupić i pracować bardzo szybko, ale bez strachu… Rozłożyć na blacie arkusz ciasta i dobrze posmarować masłem przy pomocy pędzla. Wyłożyć nim tortownicę.
Krok 11 - Ciasto filo z porami i boczkiem foto
Wziąć drugi arkusz ciasta – posmarować w ten sam sposób masłem i ułożyć na pierwszym arkuszu, przesuwając nieco rogi ciasta. Tak samo zrobić z pozostałym ciastem – wciąż stopniowo przesuwając rogi w bok.
Krok 12 - Ciasto filo z porami i boczkiem foto
Na ciasto wyłożyć pory z boczkiem i wystające poza nadzienie rogi ciasta delikatnie złożyć do środka. Posmarować ciasto resztą masła – uwaga… jeśli go zabraknie (zależeć do będzie od naszej hojności w smarowaniu), zawsze można stopić nieco więcej na bieżąco – piszę to bowiem oczywiście „dotopić” musiałam, ale podając wagę ta dodatkowa ilość się w niej mieści
Krok 13 - Ciasto filo z porami i boczkiem foto
Piec około 40 minut. Wyjąć z formy i zostawić przez około 5 minut na pergaminie. Podawać na gorąco.
borgia
Z resztek ciasta - nie zużyłam całego opakowania - można przygotować pyszne kieszonki z owocami na deser.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Anna169Hosz 06.02.2015 09:40
Cudna kompozycja smakowa!
w mojej kuchni 06.02.2015 09:17
smaczne jedzonko
Kuchnia Marty 06.02.2015 07:13
Uwielbiam! Robię bardzo podobne!
patryska76 06.02.2015 00:18
przepyszna propozycja! ;-)
misia53 06.02.2015 00:05
Jak Ewcia przygotuje to naprawdę smakuje....
matesko 05.02.2015 22:40
ciekawy przepis
Renata9 05.02.2015 22:11
Bardzo smaczne jedzonko

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat