Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ciasto filo z jabłkami

4.0
(21)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto filo
jabłka 1kg
Cynamon mielony Prymat 2 łyżki
Imbir mielony Prymat 1 łyżeczka
cukier 3 łyżki
żółtko jajek
olej
rodzynki

Porada

- Jabłka lepiej dodać surowe, wtedy nie rozpadną się podczas pieczenia - Można pominąć cynamon jeśli się nie lubi lub dodać inne przyprawy - Zamiast rodzynek można dodać inne bakalie

Przepis i sposób przygotowania na: ciasto filo z jabłkami

Kroki postępowania

1
Każdy płat ciasta filo (w opakowaniu jest ich 7) smarujemy olejem i układamy jeden na drugi.
Krok 1 - ciasto filo z jabłkami foto
2
Jabłka obieramy,kroimy w kostkę, doprawiamy cynamonem, imbirem i cukrem. Można podsmażyć lub dodać surowe (wtedy nie rozpadną się podczas pieczenia).
Krok 2 - ciasto filo z jabłkami foto
3
Farsz mieszamy z rodzynkami i układamy na wcześniej przygotowanym cieście wzdłuż dłuższego brzegu.
Krok 3 - ciasto filo z jabłkami foto
4
Zwijamy ciasto w roladę, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika na około 30minut 180 stopni C (góra/dół). Około 10minut przed końcem pieczenia smarujemy górę roztrzepanym żółtkiem.
Krok 4 - ciasto filo z jabłkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak