Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto Filadelfia na orzechowym spodzie

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

herbatniki 150 g
krem czekoladowy 200 g
śmietana 30% 300 ml
cukier puder 2 łyżki
cukier wanilinowy 16 g
galaretka wiśniowa 3 szt
wiśnie bez pestek
płatki migdałowe 50 g
orzechy włoskie 80 mielone
serek homogenizowany 350 (naturalny)

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto Filadelfia na orzechowym spodzie

Kroki postępowania

1
Herbatniki drobno mielimy, jeżeli ktoś woli żeby spód ciasta delikatnie chrupał, można część herbatników pokruszyć na większe cząstki.
Krok 1 - Ciasto Filadelfia na orzechowym spodzie foto
2
Do zmielonych herbatników dodajemy zmielone orzechy włoskie i krem czekoladowy. Całość mieszamy uzyskując jednolitą masę. Tak przygotowaną masę czekoladowo-orzechową rozkładamy cienką warstwą na blaszce, w której będziemy robić ciasto. Blaszkę ze spodem do ciast wkładamy do lodówki, żeby spód stwardniał.
Krok 2 - Ciasto Filadelfia na orzechowym spodzie foto
3
Jedną galaretkę wiśniową (na 500 ml wody) rozpuszczamy w ok. 300 ml wrzątku i odstawiamy żeby ostygła. Gdy galaretka zacznie delikatnie tężeć, zaczynamy przygotowywać kolejną warstwę ciasta – masę śmietanowo-serową. Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem waniliowym i cukrem pudrem, do ubitej śmietany dodajemy małymi porcjami serek homogenizowany i mieszamy na jednolitą masę, na koniec dodajemy małymi porcjami tężejącą galaretkę wiśniową. Tak przygotowaną masę śmietankowo-serową rozkładamy równą warstwą na spodzie czekoladowo-orzechowym i wstawiamy do lodówki, żeby stężała.
Krok 3 - Ciasto Filadelfia na orzechowym spodzie foto
4
Na stężałej warstwie śmietankowo-serowej rozkładamy wydrylowane wiśnie i posypujemy płatkami migdałów. We 900 ml wrzątku rozpuszczamy pozostałe dwie galaretki wiśniowe, można zamiast części wody użyć soku wiśniowego. Galaretkę studzimy i tężejącą rozlewany na cieście. Odstawiamy ciasto do lodówki.
Krok 4 - Ciasto Filadelfia na orzechowym spodzie foto
5
Po ok. 2 godzinach ciasto jest gotowe. SMACZNEGO!
Krok 5 - Ciasto Filadelfia na orzechowym spodzie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

monia502 17.10.2014 15:15
super napewno smaczny..
adelajda 23.02.2014 15:48
rewelacyjne ciacho :)
Mniam 04.02.2014 18:11
Ciekawe ciasto, niesłodkie, winne. Fantastyczny dodatek migdałów.
Rafał10 02.02.2014 23:23
Zapowiada się pysznie:):)
Małgorzata9 02.02.2014 21:04
lubię ciasta z wiśniami
mufinka79 02.02.2014 18:49
bardzo smakowite :)
olla85 02.02.2014 18:31
Bardzo ciekawe ciasto :) Na pewno pyszne :)
Milka100 02.02.2014 17:41
apetyczne cudo
bietka 02.02.2014 17:30
pyszne ciacho :)
Megg 02.02.2014 17:26
Wyglada bardzo apetycznie
Czyki 02.02.2014 17:05
Co za cudo!!! Pyszne!!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak