Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ciasto fale dunaju

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 25 dkg
cukier 25 dkg
jajko 6 szt
mąka 40 dkg
proszek do pieczenia 1 opakowanie
kakao 2 łyżki
wiśnie 40 dkg
masa
mleko 2 szklanki
budyń waniliowy 1 opakowanie
cukier 2 łyżki
masło 25 dkg
kakao 2 łyżki
wódka 2 (owocowa)

Przepis i sposób przygotowania na: ciasto fale dunaju

Wiśnie myjemy i wyciągamy pestki.Miękkie masło ucieramy z cukrem,nie przerywając ucierania kolejno wbijamy po jednym jaajku,wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy.Ciasto dzielimy na dwie równe części,do jednej wsypujemy kakao i jeszcze raz mieszamy.Blachę smarujemy masłem i wykładamy pergaminem.Smarujemy na blasze najpierw jasne ciasto a na nim ciemne i równomiernie posypujemy je wiśniami i pieczemy około 30 min w 180 stopniach. Budyń gotujemy według przepisu i czekamy aż ostygnie.Masło ucieramy na puszystą masę i nie przestając ucierać dodajemy po łyżce budyniu i po kilka kropel wódki i ucierany aż masa będzie gładka i jednolita.Z upieczonego ciasta zdejmujemy pergamin wierzch smarujemy równomiernie kremem.Gotowe ciasto posypujemy kakao lub polewamy polewą czekoladową.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

staropolanka5 21.09.2012 23:05
moje ulubione
msmariusz 21.09.2012 22:54
uwielbiam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak