Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto ekstra czekoladowe à la trufla

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

zaparzona mocna kawa 200 ml
cukier brązowy 1/2 szkl
czekolada mleczna 200 gr
whisky 2 łyżki
żółtko jajek 3 szt
białko 6 szt
kakao 60 g
sól spora szczypta
mąka 150 gramów

Porada

Ciasto po wyjęciu z piekarnika powinno mieć na wierzchu lekką, chrupiącą skorupkę. Po upieczeniu ciasto ma nadal wilgotny, ale nie rzadki środek (łatwo to sprawdzić patyczkiem). Przed podaniem ciasto chłodzimy w lodówce kilka godzin.

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto ekstra czekoladowe à la trufla

1. Do rondelka wlewamy zaparzoną kawę, dodajemy cukier i podgrzewamy na bardzo małym ogniu, aż cukier całkowicie się rozpuści. Czekoladę siekamy i dodajemy do gorącej kawy. Gdy ta całkowicie się roztopi, wsypujemy kakao i dolewamy whisky. Całość mieszamy energicznie trzepaczką i zostawiamy do ostygnięcia (nie musi być zimne, ważne, aby nie parzyło).

2. Masę czekoladową przelewamy do dużej miski, dodajemy żółtka i ubijamy mikserem na wysokich obrotach. Na końcu dodajemy przesianą mąkę i mieszamy.

3. Piekarnik nagrzewamy do 180*C. Białka ubijamy z solą na bardzo sztywną pianę, a następnie porcjami dodajemy do masy czekoladowej. Całość mieszamy delikatnie szpatułką. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy do niej masę czekoladową. Do naczynia żaroodpornego wkładamy tortownicę i zalewamy ją wrzątkiem do ok. 2/3 wysokości. Ciasto pieczemy ok. 30 minut

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 15.04.2015 09:26
fajne ciasto
Mancia w kuchni 03.04.2015 19:14
50g mąki pszennej - uciekło!
dollce 01.04.2015 22:14
Ciekawa propozycja
Alex_M 01.04.2015 21:09
rewelacyjne ciacho :)
Beatris 01.04.2015 19:22
Dziękuję za odpowiedź, wobec tego alkohol pominę:) I z pewnością upiekę je na te święta:) Dziękuję również za przepis:)
Stenka 01.04.2015 18:29
apetycznie wygląda
Renata9 01.04.2015 17:21
Rewelacyjne ciacho
Betina#45 01.04.2015 16:40
palce lizać ! wspaniałe i czekoladowe Mmm
Anna169Hosz 01.04.2015 15:49
Coś dla mnie!
Mancia w kuchni 01.04.2015 15:42
ja użyłam zaparzonej kawy sypanej. A alkohol można zastąpić lub całkiem pominąć :-)
Beatris 01.04.2015 15:30
Czekoladowe ciasta są u mnie w domu zawsze mile widziane... Właśnie szukałam jakiegoś nowego przepisu do wypróbowania na święta i znalazłam:) Mam tylko jedno pytanie, a właściwie dwa: kawa ma być rozpuszczalna? I czy mogę pominąć alkohol, ewentualnie zastąpić go innym, np. likierem kawowym?
bietka 01.04.2015 14:42
to ja poproszę kawałeczek z żółtkami, a nie z żółtym serem :)
dwa pokoje z kuchnią 01.04.2015 14:20
tak bywa, dla mnie ten cały spis składników to akurat żadne ułatwienie :D A ciasto wygląda nieziemsko !!!
Mancia w kuchni 01.04.2015 14:17
hahaha no pewnie, że żółtka :) czasami jak dodaję jakiś składnik generuje mi system na całkiem inny ;P
dwa pokoje z kuchnią 01.04.2015 14:09
pewnie miały być żółtka :))
dwa pokoje z kuchnią 01.04.2015 14:08
zaciekawił mnie ten żółty ser :) pomyłka w składnikach czy przypadkiem pominięty w opisie?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak