Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto dyniowo-daktylowe

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1 i 1/2 szklanki
dynia obrana 200 gram
daktyle 125 gram
woda 150 ml
olej rzepakowy 2/3 szklanki
sól szczypta
goździki mielone szczypta
Kurkuma mielona Prymat szczypta
Gałka muszkatołowa mielona Prymat szczypta
Cynamon mielony Prymat 1 łyżeczka
Soda oczyszczona Prymat 1 i 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto dyniowo-daktylowe

Kroki postępowania

1
Daktyle zalewamy wodą i gotujemy na wolnym ogniu do czasu, aż się rozgotują i utworzą papkę.
Krok 1 - Ciasto dyniowo-daktylowe foto
2
Dynię ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Krok 2 - Ciasto dyniowo-daktylowe foto
3
Mąkę mieszamy z solą, sodą i pozostałymi przyprawami. Dodajemy do niej olej, papkę daktylową i dokładnie mieszamy łyżką do połączenia składników. Na koniec dodajemy startą dynię i ponownie mieszamy.
Krok 3 - Ciasto dyniowo-daktylowe foto
4
Masę przekładamy do małej keksówki i pieczemy przez 40 minut w temperaturze 180 stopni C. Studzimy.
Krok 4 - Ciasto dyniowo-daktylowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mniam 13.07.2015 11:22
Ciekawe ciasto i zapewne bardzo smaczne.
jagoda5913 13.07.2015 08:58
Super ciasto
Motorek 13.07.2015 08:44
fajne ciasto
Iwusia 12.07.2015 22:15
smaczne ciacho
patryska76 12.07.2015 21:48
pyszna propozycja! ;-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak