Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto dyniowe z żurawiną, orzechami i pomarańczą (wegańskie)

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

mąka pszenna 2 i 1/4 szklanki
cukier brązowy pół szklanki
puree z dyni 1 szklanka
proszek do pieczenia 1 i 1/4 łyżeczki
olej 0,5 szklanki
mleko sojowe 1/4 szklanki
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 3/4 łyżki
skórka z pomarańczy 1 łyżeczka
sól szczypta
żurawina suszona 2 garście
orzechy włoskie pół szklanki

lukier

cukier puder 3/4 szklanki
sok z pomarańczy 2 łyżki

dodatkowo

olej do wysmarowania blaszki
Bułka tarta klasyczna Prymat do obsypania blaszki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto dyniowe z żurawiną, orzechami i pomarańczą (wegańskie)

Mąkę przesiewamy, dodajemy proszek do pieczenia, przyprawę do piernika, szczyptę soli oraz skórkę z pomarańczy i mieszamy wszystko razem. W osobnej misce łączymy ze sobą puree z dyni, mleko, olej, cukier i mieszamy. Następnie dodajemy suche składniki i delikatnie mieszamy szpatułką lub drewnianą łyżką do połączenia składników. Na koniec dodajemy orzechy, żurawinę i ponownie mieszamy. Piekarnik rozgrzewamy. Ciasto wylewamy do małej keksówki, wysmarowanej olejem i obsypanej bułką tartą. Pieczemy w 170 stopniach przez 45-60 min. aż ciasto będzie rumiane, a włożony w placek patyczek będzie suchy. Upieczone ciasto odstawiamy do ostygnięcia.
Do soku z pomarańczy dodajemy stopniowo cukier puder i intensywnie mieszamy lub miksujemy, aby powstał gładki lukier. Gotowym lukrem polewamy ciasto.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak