Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto dyniowe II

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

dynia 1/2 średniej
mleko 50 ml
mąka 2 szklanki
jajko 3
cukier 110 gram
margaryna 125 gram
sól szczypta
cukier puder 1 szklanka
cukier waniliowy 1 opakowanie
cynamon 1 łyżeczka
proszek do pieczenia 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto dyniowe II

Kroki postępowania

1
Dynię kroimy na części, układamy na blasze i pieczemy w piekarniku ok. 45 minut w temp. 160 stopni. Po wyciągnięciu studzimy.
Krok 1 - Ciasto dyniowe II foto
2
Następnie z dyni usuwamy skórkę oraz miąższ z pestkami. Dynię przekładamy do rozdrabniacza i mielimy na mus.
Krok 2 - Ciasto dyniowe II foto
3
Do dyniowego musu wlewamy mleko, mieszamy.
Krok 3 - Ciasto dyniowe II foto
4
Do dyni wsypujemy mąkę i proszek dopieczenia. Mieszamy, aż masa będzie jednolita.
Krok 4 - Ciasto dyniowe II foto
5
W osobnej misce ucieramy żółtka z margaryną, cukrem pudrem, cukrem waniliowym i cynamonem i szczyptą soli.
Krok 5 - Ciasto dyniowe II foto
6
Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania wsypujemy cukier.
Krok 6 - Ciasto dyniowe II foto
7
do utartej masy porcjami dodajemy masę dyniową i mieszamy łyżką, aż składniki połączą się.
Krok 7 - Ciasto dyniowe II foto
8
Następnie dodajemy ubitą pianę i ponownie łyżką mieszamy.
Krok 8 - Ciasto dyniowe II foto
9
Masę wylewamy na natłuszczoną i posypaną bułką tartą blachę. Pieczemy ok. 50 minut w temp. 180 stopni. Ciasto studzimy. Zimne ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Krok 9 - Ciasto dyniowe II foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ilka01 10.10.2016 14:16
musze kiedyś wypróbować

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak