Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto dyniowe

5.0
(80)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

purée z dyni 1 szklanka
mąka pszenna 1,5 szklanki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
masło miękkie 200 gramów
jajko 3 sztuki
cukier 3/4 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto dyniowe

Masło roztapiamy w rondlu, dodajemy cukier i mus z dyni. Mieszamy i studzimy.

Do wystudzonej masy wbijamy żółtka i mieszamy. Z białek ubijamy pianę. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia w trzech partiach, mieszając za każdym razem łyżką. Ubitą pianę dodajemy do ciasta w dwóch partiach mieszając po każdym dodaniu łyżką.

Ciasto przelewamy do tortownicy 22 cm. Pieczemy w 180°C przez około 60 minut do suchego patyczka. Oprószamy cukrem pudrem bądź polewamy lukrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Patrycja33 31.10.2017 00:54
wygląda smakowicie, zabieram go ze sobą :-)
jejkuchnia 20.10.2017 12:25
Piękne!
bietka 19.10.2017 10:16
smakowite ciacho : )

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak