ciasto dyniowe…

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • puree z dyni

    1 szklanka
  • mąka pszenna

    1,5 szklanki
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • masło miękkie

    200 gram
  • jajka

    3 sztuki
  • cukier

    3/4 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Masło roztapiamy w rondlu, dodajemy cukier i mus z dyni; mieszamy i studzimy. Do wystudzonej masy wbijamy żółtka mieszamy. Z białek ubijamy pianę. Następnie dodajemy mąkę w trzech partiach mieszając za każdym razem łyżką. Ubitą pianę dodajemy do ciasta w dwóch partiach mieszając po każdym dodaniu łyżką. Ciasto przelewamy do tortownicy 22cm. Pieczemy w 180°C przez ok 60 minut do suchego patyczka. Oprószamy cukrem pudrem bądź polewamy lukrem…

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Patrycja33 31.10.2017 00:54
wygląda smakowicie, zabieram go ze sobą :-)
jejkuchnia 20.10.2017 12:25
Piękne!
bietka 19.10.2017 10:16
smakowite ciacho : )

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat