Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto dyniowe

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukier kryształ 1 szkl.
jajko 3 sztuki
Cynamon mielony Prymat 2 łyżeczki
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
mąka pszenna 3 szkl.
olej 1/2 szkl.
cukier puder dekoracja
dynia 2,5 szkl.

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto dyniowe

Dynię ścieramy na tarce o dużych oczkach i odciskamy.
Jajka ubijamy z cukrem na pianę. Dodajemy olej i mieszamy.

Suche składniki: mąka, cynamon, proszek, soda mieszamy razem i stopniowo dodajemy (przesiane) do masy jajecznej. Delikatnie mieszając.
Dodajemy dynię i mieszamy (razem z dynią możemy dodać suszoną żurawinę lub rodzynki).
Wlewamy do formy (taka kwadratowa tortownica).
Pieczemy w 180 st C przez ok 40 min.

Posypujemy cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Monika-twin 10.12.2012 10:56
musi byc pycha
marika_4466 10.12.2012 10:19
Gorąco polecam! :)
eMMe 10.12.2012 10:07
Ciekawy przepis:) Nigdy nie piekłam ciasta z dyni, muszę wypróbować:)
Justyna28 10.12.2012 09:45
ciekawy przepis:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak