Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto dyniowe

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1/2 kg
żółtko jajek 3 sztuki
miąższ z dyni 40 dag
mleko 1/2 szklanka
cukier wanilionowy 1 łyżeczka
masło 4 łyżki
drożdże 5 dag
cukier 5 łyżek
migdały 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto dyniowe

Miąższ z dyni kroimy w kostkę, podlewamy odrobiną wody i zagotowujemy. Studzimy i miksujemy. Drożdże rozpuszczamy w mleku, dodajemy 3 łyżki mąki, mieszamy i odstawiamy by wyrosło. Do mąki dodajemy zaczyn, pozostałe składniki. Na koniec stopione masło, migdały. Wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto przekładamy na blaszkę, pieczemy 1 godzinę w 180 stopniach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak