Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto dyniowe

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

miąższ z dyni 1,5 szkl
mąka pszenna 1 szkl
cukier 0,5 szkl
olej rzepakowy 0,5 szkl
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
rodzynki 1 garść
jajko 3 szt
cynamon Prymat 1 łyżeczka

Porada

Zamiast rodzynek można dodać pokrojone daktyle, a zamiast zwykłego cukru dodać cukier trzcinowy. Można pominąć cynamon, wtedy ciasto będzie jaśniejsze.

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto dyniowe

Jajka wbijamy do miski, troszkę je rozbijamy. Dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cukier, olej, rodzynki i cynamon. Dynię ścieramy na tarce o drobnych oczkach i dodajemy do ciasta. Wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto wlewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy i wstawiamy do nagrzanego do 180st.C piekarnika na ok. 35-40 min.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kuchcik89 05.04.2016 12:12
wygląda smakowicie :) póki co z dyni jadłam tylko zupę krem, chyba przyszła pora na ciasto :)
Konczi 05.04.2016 10:53
na takie ciasto bym się skusiła
Anna169Hosz 05.04.2016 10:35
Takiego nie robiłam.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak