Ciasto dyniowe

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • miąższ z dyni

    1,5 szkl
  • mąka pszenna

    1 szkl
  • cukier

    0,5 szkl
  • olej rzepakowy

    0,5 szkl
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • rodzynki

    1 garść
  • jajko

    3 szt
  • cynamon Prymat

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Jajka wbijamy do miski, troszkę je rozbijamy. Dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cukier, olej, rodzynki i cynamon. Dynię ścieramy na tarce o drobnych oczkach i dodajemy do ciasta. Wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto wlewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy i wstawiamy do nagrzanego do 180st.C piekarnika na ok. 35-40 min.
sabik86
Zamiast rodzynek można dodać pokrojone daktyle, a zamiast zwykłego cukru dodać cukier trzcinowy. Można pominąć cynamon, wtedy ciasto będzie jaśniejsze.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
kuchcik89 05.04.2016 12:12
wygląda smakowicie :) póki co z dyni jadłam tylko zupę krem, chyba przyszła pora na ciasto :)
Konczi 05.04.2016 10:53
na takie ciasto bym się skusiła
Anna169Hosz 05.04.2016 10:35
Takiego nie robiłam.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat