Ciasto dwuwarstwowe.

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajko

    5 szt.
  • mąka pszenna

    150 gr
  • cukier puder

    130 gr
  • masło lub margaryna

    125 gr
  • mleko

    500 ml
  • cukier waniliowy

    1 op.
  • sok z cytryny

    1/2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Margarynę roztopić i wystudzić.Oddzielić żółtka od białek.Białka ubić na sztywno z sokiem z cytryny.Żółtka zmiksować na puszystą pianę z cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym.Dodać roztopioną margaryn,zmiksować..Po trochu dodawać przesiana mąkę i mleko cały czas miksując.Na koniec dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy do połączenia składników.
Wykładamy foremkę papierem do pieczenia i pieczemy ok 50 min w piekarniku nagrzanym do 170 °.
Po wyjęciu i wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
IwonaKa
Ciasto po upieczeniu stanie się dwuwarstwowe: na górze lekki biszkopt,a na dole masa budyniowa. Ważne jest,żeby wszystkie składniki,a głównie jajka były w temp. pokojowej,wtedy ciasto wyjdzie nam doskonałe.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (14)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Jagódka77 07.01.2017 13:44
pyszne ciasto
anulka69 06.01.2017 10:52
pycha ciacho
Diana Rusiłowicz 20.10.2016 00:53
Pyszne ciacho :)
adelajda 18.10.2016 16:59
Ciekawy przepis :)
Malgorzata549 05.10.2016 14:13
pyszny pomysł
Habibi 03.10.2016 09:29
Magiczne ciasto :) Pamiętam kiedyś "modę" na wszystkich portalach kulinarnych właśnie na to ciasto ;) Oj, dawno nie piekłam...
gusia1000 03.10.2016 00:07
Dobre ciasto.
w mojej kuchni 02.10.2016 23:24
fajne smakowo ciasto
Bernadeta1 02.10.2016 23:06
smaczne słodkości
agnieszka214 02.10.2016 20:48
lubie domowe ciacha

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat