Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto drożdżowe ze szpinakiem

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 2 szkl
drożdże 3 dag
jajko
sól
żółtko jajek 1 szt
ser biały 15 dag
bryndza 15 dag
szpinak świeży lub mrożony 1 kg
cebula biała 2 szt
czosnek 2 ząbki
oliwa
pieprz
Gałka muszkatołowa mielona Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto drożdżowe ze szpinakiem

Mąkę wsyp do miski, w środku zrób wgłębienie i wlej drożdże wymieszane z niepełną szklanką letniej wody. Posyp wszystko warstwą mąki i pozostaw w ciepłym miejscu, aż lekko urośnie. Następnie dodaj jajko, oliwę, sól i wyrób elastyczne ciasto. Ponownie odstaw do wyrośnięcia. Szpinak podsmaż na oleju z cebulą, dodaj czosnek. Na koniec smażenia szpinaku dodaj bryndzę oraz biały ser. Ciasto rozwałkuj na okrągły placek tak, aby nieco zwisały rogi. Wyłóż farsz i przykryj pozostałymi kawałkami ciasta. Brzegi ciasta posmaruj żółtkiem. Zapiekaj w piekarniku ok. 40 minut w temperaturze 200 stopni. Podawaj lekko ciepłe.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

EmciaPichci 24.02.2013 20:10
fajnie się prezentuje :)
Barbara/zuza22_85 27.10.2012 18:41
smaczne
Patrycja25 27.10.2012 17:48
smaczne
Małgorzata106 27.10.2012 17:36
super
Anna152 27.10.2012 17:28
extra

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak