Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

5.0
(12)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Ciasto bardzo sezonowe bo jest ze śliwkami, których teraz jest pod dostatkiem. Takie drożdżowe ciacho można zjeść nie tylko na deser, ale również na śniadanie lub kolację z kubkiem herbaty czy mleka.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna typ 650 300 gramów
mąka pszenna typ 500 300 gramów
drożdże świeże 40 gramów
mleko 1 szklanka
cukier waniliowy 1 łyżka
cukier 0.5 szklanki
masło 82% 100 gramów
jajko 2 sztuki
sól 1 szczypta

Kruszonko:

mąka pszenna 250 gramów
masło 150 gramów
cukier 150 gramów

Dodatkowo:

śliwki 600 gramów

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

W rondelku podgrzać mleko, dodać drożdże, łyżkę cukru i mąki i wymieszać. Zostawić zaczyn do wyrośnięcia (ale uważać aby nie przerósł).

W drugim rondelku stopić masło i przestudzić.

Do miski przesiać obie mąki, dodać sól i cukier, wymieszać.
Potem dodać rozbełtane jajka oraz podrośnięty zaczyn i połączyć składniki. Następnie wlać stopione masło i wyrobić gładkie ciasto.
Oprószyć je i zostawić w misce do wyrośnięcia pod przykryciem.

Gdy ciasto rośnie połączyć składniki kruszonki.

Gdy kruszonka jest gotowa umyte śliwki przekroić na połówki i pozbawić je pestek.

Jak ciasto podrośnie wyłożyć je do blaszki o wymiarach 34 x 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.

Na cieście rozłożyć połówki śliwek skórką do dołu. Na śliwkach rozłożyć kruszonkę.

Blachę z ciastem zakryć ściereczką i odstawić do podrośnięcia.
Ciasto piec ok. 50 minut w 180 stopniach.

Po upieczeniu ciasto wystudzić. Można posypać cukrem pudrem, ale nie jest to konieczne.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak