Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką
W rondelku podgrzać mleko, dodać drożdże, łyżkę cukru i mąki i wymieszać. Zostawić zaczyn do wyrośnięcia (ale uważać aby nie przerósł).
W drugim rondelku stopić masło i przestudzić.
Do miski przesiać obie mąki, dodać sól i cukier, wymieszać.
Potem dodać rozbełtane jajka oraz podrośnięty zaczyn i połączyć składniki. Następnie wlać stopione masło i wyrobić gładkie ciasto.
Oprószyć je i zostawić w misce do wyrośnięcia pod przykryciem.
Gdy ciasto rośnie połączyć składniki kruszonki.
Gdy kruszonka jest gotowa umyte śliwki przekroić na połówki i pozbawić je pestek.
Jak ciasto podrośnie wyłożyć je do blaszki o wymiarach 34 x 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
Na cieście rozłożyć połówki śliwek skórką do dołu. Na śliwkach rozłożyć kruszonkę.
Blachę z ciastem zakryć ściereczką i odstawić do podrośnięcia.
Ciasto piec ok. 50 minut w 180 stopniach.
Po upieczeniu ciasto wystudzić. Można posypać cukrem pudrem, ale nie jest to konieczne.