Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Ciasto bardzo sezonowe bo jest ze śliwkami, których teraz jest pod dostatkiem. Takie drożdżowe ciacho można zjeść nie tylko na deser, ale również na śniadanie lub kolację z kubkiem herbaty czy mleka.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka pszenna typ 650

    300 gramów
  • mąka pszenna typ 500

    300 gramów
  • drożdże świeże

    40 gramów
  • mleko

    1 szklanka
  • cukier waniliowy

    1 łyżka
  • cukier

    0.5 szklanki
  • masło 82%

    100 gramów
  • jajko

    2 sztuki
  • sól

    1 szczypta

Kruszonko:

  • mąka pszenna

    250 gramów
  • masło

    150 gramów
  • cukier

    150 gramów

Dodatkowo:

  • śliwki

    600 gramów
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

W rondelku podgrzać mleko, dodać drożdże, łyżkę cukru i mąki i wymieszać. Zostawić zaczyn do wyrośnięcia (ale uważać aby nie przerósł).

W drugim rondelku stopić masło i przestudzić.

Do miski przesiać obie mąki, dodać sól i cukier, wymieszać.
Potem dodać rozbełtane jajka oraz podrośnięty zaczyn i połączyć składniki. Następnie wlać stopione masło i wyrobić gładkie ciasto.
Oprószyć je i zostawić w misce do wyrośnięcia pod przykryciem.

Gdy ciasto rośnie połączyć składniki kruszonki.

Gdy kruszonka jest gotowa umyte śliwki przekroić na połówki i pozbawić je pestek.

Jak ciasto podrośnie wyłożyć je do blaszki o wymiarach 34 x 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.

Na cieście rozłożyć połówki śliwek skórką do dołu. Na śliwkach rozłożyć kruszonkę.

Blachę z ciastem zakryć ściereczką i odstawić do podrośnięcia.
Ciasto piec ok. 50 minut w 180 stopniach.

Po upieczeniu ciasto wystudzić. Można posypać cukrem pudrem, ale nie jest to konieczne.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat