Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto drożdżowe ze śliwkami

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1 kg
margaryna 15 dkg
cukier 15 dkg
jajko 6 szt
mleko 1,5 szkl.
śliwki bez pestek 2 szkl
drożdże 5 dkg

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto drożdżowe ze śliwkami

Odrobinę ciepłego m,leka (30ml), łyżeczkę mąki, łyżeczkę cukru oraz drożdże-wymieszać razem i pozostawić do wyrośnięcia (w małym rondelku albo większym kubku)
Mąkę wsypać do miski,dodać wyrośnięte drożdże, szczyptę soli, ciepłe mleko, rozpuszczoną margarynę, cukier oraz jajka. Wyrobić całość na jednolitą masę . Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Opcjonalnie można do masy dodać rodzynki. Całość wyłożyć na blachę ,udekorować śliwkami i posypać kruszonką. (na kruszonkę potrzebujemy 10dkg mąki, 10dkg cukru, 5 dkg miękkiej margaryny).

Porcja na dużą blachę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

romanrafal
romanrafal 17.12.2010 16:44
uwielbiam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak