Ciasto drożdżowe z wołowiną i pieczarkami

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Puszyste ciasto drożdżowe z przeplatającym się farszem z mięsa wołowego i pieczarek. Ciekawe urozmaicenie obiadu lub kolacji, chociaż z powodzeniem można je zabrać na wycieczkę. Bardzo smakowało mi jeszcze ciepłe z sosem czosnkowym.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

CIASTO DROŻDŻOWE:

  • mąka pszenna

    3 szklanki
  • woda

    1 szklanka
  • drożdże świeże

    25 gramów
  • sól

    0.33 łyżeczki
  • olej rzepakowy

    1 łyżka

FARSZ MIĘSNY:

  • pieczarki

    200 gramów
  • mięso mielone wołowe

    300 gramów
  • cebula

    1 sztuka
  • ząbki czosnku

    2 sztuki
  • marchewka

    1 sztuka
  • koncentrat pomidorowy

    1 łyżeczka
  • sól

    0.33 łyżeczki
  • czarny pieprz mielony Prymat

    0.33 łyżeczki
  • pieprz ziołowy Prymat

    0.33 łyżeczki
  • słodka papryka Prymat

    0.33 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Drożdżowe z wołowiną i pieczarkami:

Krok 1 - Ciasto drożdżowe z wołowiną i pieczarkami foto
Przygotować zaczyn rozcierając drożdże z 1/4 szklanki ciepłej, ale nie gorącej wody. Odstawić na 10 min, aby drożdże się spieniły. Zaczyn wlać do przesianej mąki, razem z pozostałą ciepłą wodą, solą i olejem. Zagnieść gładkie i sprężyste ciasto, wyrabiając go przez około 10 min. Odstawić do wyrośnięcia na około godzinę, aż podwoi swoją objętość.

Na suchą patelnię wrzucić pokrojone pieczarki i smażyć, aż woda odparuje. Dołożyć łyżkę masła i delikatnie przyrumienić. Pieczarki zdjąć z patelni. Rozgrzać niewielką ilość oleju rzepakowego i usmażyć pokrojoną w kostkę cebulę oraz startą na tarce jarzynowej marchewkę. Podlać wodą i dusić, aż marchewka będzie miękka. Dołożyć mięso i stale mieszając delikatnie obsmażyć. Wrzucić pieczarki, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy wg smaku. Farszu nie należy mocno wysmażać, żeby nie był zbyt suchy.
Krok 2 - Ciasto drożdżowe z wołowiną i pieczarkami foto
Wyrośnięte ciasto przełożyć oprószoną mąką stolnicę. Rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok 25 x 45 cm. Na cieście rozłożyć równomiernie wystudzony farsz, może być lekko ciepły.
Krok 3 - Ciasto drożdżowe z wołowiną i pieczarkami foto

Zwinąć w roladę wzdłuż dłuższego boku. Pokroić na 12 równych ruloników. Przekładać do natłuszczonej, oprószonej mąką formy ( ∅ 25 cm) przykryć ściereczką i odstawić na pół godziny do wyrośnięcia. Przed wstawieniem do piekarnika wierzch zwilżyć wodą. Piec przez 40 min. w temperaturze 180°C Smacznego :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
bietka 29.11.2018 15:00
Ciekawy przepis :)
Bożena Matuszczyk 28.11.2018 10:10
Smakowite i kuszące ;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat