Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto drożdżowe z wołowiną i pieczarkami

5.0
(21)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Puszyste ciasto drożdżowe z przeplatającym się farszem z mięsa wołowego i pieczarek. Ciekawe urozmaicenie obiadu lub kolacji, chociaż z powodzeniem można je zabrać na wycieczkę. Bardzo smakowało mi jeszcze ciepłe z sosem czosnkowym.

Składniki:

CIASTO DROŻDŻOWE:

mąka pszenna 3 szklanki
woda 1 szklanka
drożdże świeże 25 gramów
sól 0.33 łyżeczki
olej rzepakowy 1 łyżka

FARSZ MIĘSNY:

pieczarki 200 gramów
mięso mielone wołowe 300 gramów
cebula 1 sztuka
ząbki czosnku 2 sztuki
marchewka 1 sztuka
koncentrat pomidorowy 1 łyżeczka
sól 0.33 łyżeczki
Pieprz czarny mielony Prymat 0.33 łyżeczki
Pieprz ziołowy mielony Prymat 0.33 łyżeczki
Papryka słodka mielona Prymat 0.33 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto drożdżowe z wołowiną i pieczarkami

Drożdżowe z wołowiną i pieczarkami:

1
Przygotować zaczyn rozcierając drożdże z 1/4 szklanki ciepłej, ale nie gorącej wody. Odstawić na 10 min, aby drożdże się spieniły. Zaczyn wlać do przesianej mąki, razem z pozostałą ciepłą wodą, solą i olejem. Zagnieść gładkie i sprężyste ciasto, wyrabiając go przez około 10 min. Odstawić do wyrośnięcia na około godzinę, aż podwoi swoją objętość.

Na suchą patelnię wrzucić pokrojone pieczarki i smażyć, aż woda odparuje. Dołożyć łyżkę masła i delikatnie przyrumienić. Pieczarki zdjąć z patelni. Rozgrzać niewielką ilość oleju rzepakowego i usmażyć pokrojoną w kostkę cebulę oraz startą na tarce jarzynowej marchewkę. Podlać wodą i dusić, aż marchewka będzie miękka. Dołożyć mięso i stale mieszając delikatnie obsmażyć. Wrzucić pieczarki, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy wg smaku. Farszu nie należy mocno wysmażać, żeby nie był zbyt suchy.
Krok 1 - Ciasto drożdżowe z wołowiną i pieczarkami foto
2
Wyrośnięte ciasto przełożyć oprószoną mąką stolnicę. Rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok 25 x 45 cm. Na cieście rozłożyć równomiernie wystudzony farsz, może być lekko ciepły.
Krok 2 - Ciasto drożdżowe z wołowiną i pieczarkami foto
3

Zwinąć w roladę wzdłuż dłuższego boku. Pokroić na 12 równych ruloników. Przekładać do natłuszczonej, oprószonej mąką formy ( ∅ 25 cm) przykryć ściereczką i odstawić na pół godziny do wyrośnięcia. Przed wstawieniem do piekarnika wierzch zwilżyć wodą. Piec przez 40 min. w temperaturze 180°C Smacznego :)

Krok 3 - Ciasto drożdżowe z wołowiną i pieczarkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bietka 29.11.2018 15:00
Ciekawy przepis :)
Bożena Matuszczyk 28.11.2018 10:10
Smakowite i kuszące ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak