Składniki
kostka
kg
g
gramów
dużej łyż.
mała łyż.
duża łyż.
ml
łyżeczka
łyżka
szklanka
Lista składników
-
mąka pszenna
600 g typ 500 -
mleko
1 szk -
olej rzepakowy
1/2 szk -
cukier
3/4 szk -
sól
1 szczypta -
jajka
3 szt -
drożdże świeże
50 g
kruszonka
-
mąka pszenna
250 g -
masło
125 g -
cukier
125 g
dodatkowo
-
truskawki świeże
600 g -
mąka pszenna
3 łyżki
Sposób przygotowania
Potem dodać wszystkie składniki oprócz mąki i wymieszać mikserem.
Następnie dodać mąkę i ponownie wymieszać.
Ciasto odstawić do podrośnięcia.
Potem na blachę o wymiarach 36 x 25 cm wyłożoną papierem do pieczenia wyłożyć ciasto.
Na cieście rozłożyć obtoczoną w mące truskawki i posypać kruszonką.
Blaszkę zakryć ściereczką i zostawić ciasto do rośnięcia.
Gdy podrośnie wstawić blaszkę do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec około godzinę.
Po wyjęciu z piekarnika przestudzić .
Komentarze (1)
Nie masz konta? Zarejestruj się