Ciasto drożdżowe z truskawkami Zewy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • mąka pszenna

    600 g typ 500
  • mleko

    1 szk
  • olej rzepakowy

    1/2 szk
  • cukier

    3/4 szk
  • sól

    1 szczypta
  • jajka

    3 szt
  • drożdże świeże

    50 g

kruszonka

  • mąka pszenna

    250 g
  • masło

    125 g
  • cukier

    125 g

dodatkowo

  • truskawki świeże

    600 g
  • mąka pszenna

    3 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Drożdże rozpuścić z cukrem.
Potem dodać wszystkie składniki oprócz mąki i wymieszać mikserem.
Następnie dodać mąkę i ponownie wymieszać.
Ciasto odstawić do podrośnięcia.
Potem na blachę o wymiarach 36 x 25 cm wyłożoną papierem do pieczenia wyłożyć ciasto.
Na cieście rozłożyć obtoczoną w mące truskawki i posypać kruszonką.
Blaszkę zakryć ściereczką i zostawić ciasto do rośnięcia.
Gdy podrośnie wstawić blaszkę do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec około godzinę.
Po wyjęciu z piekarnika przestudzić .

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Patrycja33 22.06.2017 10:06
uwielbiam takie ciasta:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat