Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto drożdżowe z truskawkami Zewy

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

mąka pszenna 600 g typ 500
mleko 1 szk
olej rzepakowy 1/2 szk
cukier 3/4 szk
sól 1 szczypta
jajko 3 szt
drożdże świeże 50 g

kruszonka

mąka pszenna 250 g
masło 125 g
cukier 125 g

dodatkowo

truskawki świeże 600 g
mąka pszenna 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto drożdżowe z truskawkami Zewy

Drożdże rozpuścić z cukrem.
Potem dodać wszystkie składniki oprócz mąki i wymieszać mikserem.
Następnie dodać mąkę i ponownie wymieszać.
Ciasto odstawić do podrośnięcia.
Potem na blachę o wymiarach 36 x 25 cm wyłożoną papierem do pieczenia wyłożyć ciasto.
Na cieście rozłożyć obtoczoną w mące truskawki i posypać kruszonką.
Blaszkę zakryć ściereczką i zostawić ciasto do rośnięcia.
Gdy podrośnie wstawić blaszkę do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec około godzinę.
Po wyjęciu z piekarnika przestudzić .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Patrycja33 22.06.2017 10:06
uwielbiam takie ciasta:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak