Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

jajko 3 szt.
drożdże 1/4 kostki
mąka tortowa 1/2 kg
mleko 3,2% 1 szkl.
olej 1 łyżka
cukier 3/4 szkl.

Kruszonka

mąka 2 szkl.
margaryna 1/4 kostki
cukier 3/4 szkl.

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką

Kroki postępowania

1
Drożdże rozpuszczamy w mleku.
Jajka wraz z cukrem porządnie rozmieszać, gotowy rozczyn wlewamy do jajek i wyrabiamy ciasto.
Krok 1 - Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką foto
2
Pod koniec wyrabiania wlewamy olej.
Pozostawiamy do wyrośnięcia.
Krok 2 - Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką foto
3
Truskawki myjemy i przekrawamy na pół.
Krok 3 - Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką foto
4
Składniki kruszonki łączymy ze sobą i palcami ucieramy.
Krok 4 - Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką foto
5
Na blaszkę (małą) wyrośnięte ciasto wkładamy do blaszki wyścielonej papierem do pieczenia, na ciasto układamy truskawki.
Krok 5 - Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką foto
6
Kruszonką obsypujemy ciasto z truskawkami i lekko dłonią dociskamy, aby po upieczeniu nam nie spadała.
Krok 6 - Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IKrakowianka 29.06.2015 21:10
takie jest najlepsze :)
irenka 29.06.2015 20:36
przepyszne ciacho

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak