Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto drożdzowe z serem, jeżynami i jagodami
Do miski wsypałam mąkę, dodałam jajka, mleko i spieniony rozczyn. Wymieszałam łyżką.
Masło roztopiłam i ręką zagniatając luźne ciasto, wlewałam je małym strumyczkiem, aż wszystko się połączy.
Tak przygotowane ciasto odstawiłam przykryte ściereczką. Po około 40 minutach podwoiło swoją objętość, zagniotłam je jeszcze raz i odstawiłam na kolejne 5 minut.
W tym czasie przygotowałam kruszonkę z patelni:
na patelnię dałam 1/3 kostki masła, którą roztopiłam. Dodałam około 1/3 szklanki cukru kryształ. Trzeba mieszać widelcem i wsypywać mąkę cały czas smażąc. Jak cały tłuszcz zostanie wchłonięty przez mąkę- kruszonka jest gotowa.
Masa serowa:
Wszystkie składniki dokładnie połączyć. Ja to zrobiłam widelcem.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
Ciasto przełożyć na blachę, rozłożyć delikatnie masę serową, owoce i kruszonkę. Odstawić jeszcze na 15 minut do podrośnięcia.
Piec około 40 minut.