Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto drożdżowe z różą

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO

mąka 600 gram
mleko 1 szklanka
margaryna 12 dag
drożdże 5 dag
cukier 0,5 szklanki
jajko 3 sztuki
jajko do smarowania brzegów
sól szczypta

NADZIENIE

konfitura z płatków róży 1 mały słoiczek
ser biały 800 gram
jajko 2 sztuki
budyń śmietankowy 1 sztuka
cukier do smaku

KRUSZONKA

margaryna 10 dag
mąka 15 dag
cukier puder 7 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto drożdżowe z różą

Kroki postępowania

1
CIASTO:Mleko podgrzewamy. Do letniego dodajemy łyżkę cukru, drożdże oraz 3 łyżki mąki. Całość mieszamy do rozpuszczenia i połączenia składników. Tak przygotowany rozczyn odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Między czasie rozpuszczamy margarynę, po czym pozostawiamy ją do przestudzenia.
Krok 1 - Ciasto drożdżowe z różą foto
2
Do wyrośniętego rozczynu dodajemy pozostały cukier, jajka, sól oraz stopniowo w miarę wyrabiania mąkę. W połowie mieszania dodajemy letni tłuszcz. Ciasto wyrabiamy około 15 minut. Gotowe powinno odchodzić od ręki i garnka. Takie właśnie przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 60 minut.
Krok 2 - Ciasto drożdżowe z różą foto
3
Po tym czasie ciasto wykładamy na przygotowaną dużą blachę. Formujemy z niego zgrabny, prostokątny placek, pozostawiając nieco wyższe brzegi. Brzegi ciasta smarujemy jajkiem.
Na środek ciasta wykładamy równą warstwę konfitury różanej.
Krok 3 - Ciasto drożdżowe z różą foto
4
Na konfiturę wykładamy warstwę sera. Całość ciasta posypujemy przygotowaną kruszonką.
Ciasto pozostawiamy na około 20 minut by podrosło. Po tym czasie wkładamy je do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 40 minut w 180°C. Gotowe studzimy i podajemy.
Krok 4 - Ciasto drożdżowe z różą foto
5
SER: Ser przekładamy do miski. Dokładnie miksujemy go z jajkami, słodząc go do smaku według uznania. Pod koniec dodajemy budyń.
Tak przygotowany ser wykładamy na ciasto drożdżowe posmarowane różą.
KRUSZONKA: Składniki kruszonki przekładamy do miski i zagniatamy. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na około 30 minut.
Schłodzone ścieramy na tarce o grubych oczkach na przygotowane ciasto drożdżowe.

Krok 5 - Ciasto drożdżowe z różą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

wedith1 17.12.2016 12:17
świetny pomysł na drożdżowe i ten kolor róży...
benka 14.12.2016 18:49
Apetyczne ciasto
Wiktoria29 14.12.2016 15:32
wygląda smakowicie
gusia1000 14.12.2016 14:01
Smaczne ciasto.
asiatok 14.12.2016 13:58
Cudowny wypiek!
Grazyna0211 14.12.2016 13:29
smaczna drożdżówka
molanka 14.12.2016 13:11
wygląda przepięknie
Wafelek2601 14.12.2016 12:13
Pysznie wygląda
Malinka 14.12.2016 11:48
Zjadłabym z największą przyjemnością!
Mniam 14.12.2016 11:40
Bardzo lubię konfiturę różaną, ma cudowny zapach i smak :)
IZABELA29 14.12.2016 11:31
Super wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak